Općinsko vijeće Kršana: Odluke o komunalnom doprinosu i komunalnoj naknadi

Općinsko vijeće Kršana: Odluke o komunalnom doprinosu i komunalnoj naknadi

7.2.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon provedenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću vijećnici Općinskog vijeća Kršan donijeli su odluku o komunalnom doprinosu i odluku o komunalnoj naknadi. Kratko obrazloženje dao je načelnik Valdi Runko, koji je naglasio da se radi samo o usklađenju sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu, a sve stavke ostale su iste . Usvoje je i odluka o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka, zastupljenih u Općinskom vijeću. Iznos od 75 tisuća kuna osiguran je u općinskom proračunu, a raspoređuje se na 13 vijećnika, među kojima je samo jedna žena, pa ima tretman podzastupljenog spola.

Izglasana je i odluka o financiranju Vijeća bošnjačke nacionalne manjine, iznosom od 25 tisuća kuna. Na sjednici se razgovaralo i o budućoj sportskoj dvorani u Potpićnu pa je istaknuto da su se okupili predstavnici općina Kršan i Pićan te tvrtke Rockwool Adriatic, u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor", i to na poziv ravnateljice Nade Perš na temu izgradnje školske sportske dvorane, neophodne za nastavu tjelesnog odgoja. Jedno od rješenja mogla bi biti montažna balon dvorana, ukoliko su svi sudionici spremni financijskim učešćem pomoći da se zatvori financijska konstrukcija. Prve računice govore o oko tri milijuna kuna.

"Sigurno bi bilo i drugih subjekata koji su voljni financijski poduprijeti ovakav projekt", rekao je zamjenik načelnika Općine Kršan Roman Carić.

Vijećnici su primijetili da montažna dvorana ne bi bila trajno rješenje, jer je malih dimenzija i bez druge infrastrukture. Proces izrade dokumentacije će potrajati moguće i godinu dana.

- Do tada ćemo imati dvije građevinske dozvole, jednu za čvrstu sportsku dvoranu i jednu za montažnu dvoranu pa će vijećnici tada odlučiti, rekao je načelnik Valdi Runko.

Za privez čamaca u Plomin luci interesirao se Andrej Lipnik (IDS-SDP) te je načelnika općine pitao kada se mogu očekivati dodjele.

- Da je do mene, bilo bi to u roku sedam dana, ali nije odgovorio mu je Runko te dodao da se prije treba usvojiti pravilnik, raspisati natječaj, komisija će obraditi 200 do 300 zahtjeva, posložiti ih po tablici i dodijeliti mjesta za privez za prvih 150 ljudi na listi.

Redala su se i pitanja kakvi su izgledi da se u sklopu ambulanti u Potpićnu zdravstvenom osoblju osigura barem jedan prostor za svlačionicu, jer se oni "prebukivaju na hodniku i u wc-u", a usto je veliki problem i parkiranje ispred ambulante te razrasla živa ograda koja smanjuje preglednost prilikom izlaska na cestu. Iako je sve ostalo bez preciznog odgovora potaknulo je sve prisutne na razmišljanje da se u dogledno vrijeme dođe do adekvatnog rješenja. (B. Bi.)


valdi runko općina kršan općinsko vijeće komunalni doprinos komunalna naknada