Općina Raša: Godišnje na plaćama uštedjet će se više od 200 tisuća kuna

Općina Raša: Godišnje na plaćama uštedjet će se više od 200 tisuća kuna

15.10.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom racionalizacije koja se provodi u Općini Raša, kojom se broj službenika i namještenika s trenutnih 11 smanjuje na osam, čelnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Bruno Bulić i Darko Vidmar, na prošlotjednoj su konferenciji za novinare u Labinu oštro kritizirali tu namjeru. Prozvali su rašku načelnicu Gloriju Palisku Bolterstein (IDS) i raško Općinsko vijeće koje je tu odluku podržalo.

 

Sindikalni su čelnici prigovorili načelnici i Vijeću, da su socijalno neosjetljivi te se olako rješavaju zaposlenih u općinskim službama. Bio je to povod za razgovor s Paliskom Boltenstein, koja s indignacijom odbacuje te tvrdnje sindikalnih čelnika.

 

 

Za odvjetnike 70 tisuća

 

- Ono što sam najavljivala, odmah pri preuzimanju ove funkcije prije nešto više od godinu dana, sada je realizirano. Građani ne moraju za plaće općinskih djelatnika izdvajati 25 posto više novca nego je to realno potrebno. Mnogi pričaju o tome da se državna i lokalna uprava mora uskladiti s realnim sektorom, no sve ostaje na riječima, jer treba imati hrabrosti pogledati istini u oči i napraviti rezove - veli raška načelnica.

 

Objašnjava da je dosadašnja organizacija službi imala niz nelogičnosti; od dupliranja poslova po pojedinim radnim mjestima, preko "uskih grla", sve do plaćanja usluga odvjetnika i do 70-tak tisuća kuna godišnje, bez obzira na činjenicu što u Općini rade dvije pravnice.

Spominje i nepravilnosti, poput one da su tri službenice godinama radile bez, za njih obaveznog, državnog stručnog ispita, što je utvrdila inspekcija Ministarstva uprave, koja je i naložila donošenje nove odluke o ustrojstvu Jedinstvenog upravnog odjela.

Općinski vijećnici još su u lipnju izglasali Odluku da se ukidaju tri odsjeka JUO i pripadajuća voditeljska mjesta, koja su podrazumijevala i veće plaće. Otad svim službama izravno rukovodi, u svibnju izabrani pročelnik.

 

- Upravu po mjeri naše sredine i proračuna možemo postići samo podizanjem učinkovitosti službenika i bržim rješavanjem zahtjeva građana. Svemu tome pridonijet će nabavka tableta za općinske vijećnike, te skorašnje uvođenje e-poslovanja, koje će omogućiti lakše praćenje realizacije pojedinih predmeta.

Povrh toga, predvidjeli smo radno mjesto službenika zaduženog za EU-projekte, na kojima se dosad uopće nije radilo - ističe je Paliska Bolterstein.

 

Tražimo zaposlenje za višak radnika

 

Raška načelnica naglašava da je novi ustroj općinske uprave, ujedno priprema za najavljenu poreznu reformu, jer će smanjenje troškova administracije amortizirati udar na lokalni proračun, u koji će se slijevati znatno manje prihoda od poreza na dohodak. Godišnje će se, pokazuje računica, na plaćama djelatnika uštedjeti više od 200 tisuća kuna.

- Prilikom reorganizacije važni su nam bili ljudi. Predlagali smo, kao najbezbolnije rješenje, model prijevremenog umirovljenja za tri službenice, da nitko ne ostane bez posla, no to nije u potpunosti prihvaćeno.

 

Ulažemo napore da za naše prekobrojne službenike pronađemo odgovarajuća radna mjesta u susjednim općinama, ili komunalnim tvrtkama u našem suvlasništvu. Kako bilo, sve ćemo nastojati kompenzirati kroz primjerene otpremnine - govori nam Paliska Boltenstein.

 

Razgovarao i snimio

Adriano ŠĆULAC

 

 

politika glorija paliska bolterstein otkazi općina raša administracija sik sindikat