Općina Pićan protiv Rockwoola: Ako i jest nagodba, nije kapitulacija!

Općina Pićan protiv Rockwoola: Ako i jest nagodba, nije kapitulacija!

26.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

"Općina Pićan izrazila je suglasnost za pokretanje postupka mirenja i postizanje nagodbe, a što najbolje govori o promjeni njihovog stajališta i utemeljenosti tužbe", komentirali su nam iz tvrtke Rockwool Adriatic prvo ročište u sporu lokalne samouprave protiv proizvođača kamene vune zbog onečišćenja okoliša i narušavanja zdravlja ljudi, održano proteklog tjedna pri pazinskom Trgovačkom sudu.

- Za razliku od tužitelja, nagodba je za nas apsolutno neprihvatljiva, što su naši odvjetnici na ročištu i potvrdili budući da Rockwool posluje u skladu sa svim hrvatskim zakonima, a što pokazuju brojne analize i izvještaji ovlaštenih nadležnih tijela, s čime je upoznat i sud. Promjena u stavovima Općine očito pokazuje zakašnjelu reakciju na lošu procjenu o ishodu tužbe, navodi se u odgovoru iz tvornice koji potpisuje glasnogovornica tvrtke Anđelka Toto-Ormuž.

U Općini Pićan, pak, ni dan nakon sjednice vijeća na kojoj je pitanje mirenja i nagodbe potegnula zastupnica Akcije mladih Božena Sučić Juričić, nisu sa sigurnošću mogli reći je li njihov odvjetnik Branislav Vukojević prihvatio te opcije.

S advokatom se, veli načelnik Ivan Franković, nisu čuli već tjedan dana otkako je održano ročište, a tek im je u četvrtak dostavio zapisnik s rasprave. Međutim, u tom se dokumentu ni inače, kako su nam potvrdili pravnici, ne bilježi izjašnjavanje o mirenju i nagodbi, koje u parničnom postupku, praksa je, ponudi sudac. Odvjetnik je, rekli su nam u Općini, bio u inozemstvu, što može objasniti zbog čega se nije javljao ni na naše pozive.

- Ako se Vukojević na mirenje i(li) nagodbu odlučio bez našeg znanja, to je sasvim nešto drugo od dogovora. Ukoliko se to pokaže istinitim, razgovarat ćemo i pokušati saznati razloge, izjavio nam je Franković i napomenuo da mu je zasad, dok ne zna pojedinosti, teško išta komentirati. "Višekratno sam napominjao da pitanja oko Rockwoola ne želim rješavati bez Općinskog vijeća", dodao je.

- Čak i kad bi, govorim hipotetički, bilo prihvaćeno mirenje i(li) nagodba, ona ne bi značila nikakvu kapitulaciju, nego ostvarenje naših traženja mirnim, tj. bržim putem, a to znači isplatu 15 milijuna kuna za naknadu štete Općini, obeštećenje svih građana koji imaju zdravstvene probleme u iznosu koji će se naknadno utvrditi te ono osnovno - prestanak daljnjeg onečišćavanja okoliša. Nagodba, da zaključim, može zazvučati kao popuštanje drugoj strani, no to ustvari može značiti rješavanje tužbenog zahtjeva u skraćenom postupku, objašnjava pročelnik Anton Bažon. (Igor RADIĆ)

rockwool tužba opcina pican nagodba branko vukušic