Općina Pićan ne zna kad će se izvući iz bankrota

Općina Pićan ne zna kad će se izvući iz bankrota

7.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Predstavnici Općine nisu prisustvovali razgovoru o neispunjavanju komunalnih obveza prema Rockwoolu.

Iako su bili pozvani, predstavnici Općine Pićan nisu prisustvovali jučerašnjem sastanku u Zagrebu koji je zakazala Tatjana Kesić Šapić, državna tajnica za poduzetništvo. Raspravljalo se o Rockwoolu, najvećoj greenfield investiciji u Hrvatskoj. Naime, Općina već desetak dana ima blokirani račun, a trebalo se raspravljati i o izgradnji pristupne ceste i vodovoda za tvornicu kamene vune u poduzetničkoj zoni Pićan, temeljem ugovora o kupoprodaji zemljišta. S obzirom na izostanak općinske delegacije, u Ministarstvu gospodarstva kažu da će uskoro biti sazvan novi sastanak na istu temu


- Bili smo spriječeni pa sam zamolio Darka Lorencina, direktora Istarske razvojne agencije, koji je putovao u Zagreb, da prikaže ozbiljnost naše situacije - objasnio je načelnik Ivan Franković.


Općina je u minusu otkako su na naplatu stigle zadužnice Branka Ružića prema tvrtki Deco kojima se trenutno - nakon što su kaznene prijave protiv tog bivšeg načelnika podnijeli aktualni načelnik te pročelnik Anton Bažon - bavi Državno odvjetništvo. Franković navodi da su se pojavile nove slične bjanko zadužnice te da ne zna kada će se Općina izvući iz bankrota i početi normalno poslovati.


Upitan pribojava li se eventualne tužbe Rockwoola zbog neispunjavanja obaveza oko izgradnje infrastrukture, načelnik je odgovorio niječno, napominjući: - Svoje će, na koncu, reći općinski vijećnici: nakon što budu upoznati s posljedicama koje Općina može snositi, odlučit će hoćemo li za to predvidjeti sredstva u proračunu za iduću godinu. Riječ je o izgradnji pristupnog pravca dugog 500-tinjak metara, i to za cijelu poduzetničku zonu, ne samo za Rockwool. Što se vodovodnog priključka tiče, tvornica, saznajemo, još uvijek koristi privremeni spoj preko tvrtke Etradex.
Glasine, pak, o tome da je Općinu Pićan jučer obrađivao USKOK, pokazale su se neistinitima. To nam je potvrdila glasnogovornica PU istarske čiji krim-odjel odrađuje taj posao po nalogu USKOK-a.

I. RADIĆ

Općina Pićan bankrot kaznena prijava Kristina Đurović Tatjana Kesić Šapić financiranje Branko Ružić malverzacije Darko Lorencin Rockwool