Općina Kršan: Učeničke stipendije samo odlikašima

Općina Kršan: Učeničke stipendije samo odlikašima

24.10.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Novi pravilnik o stipendiranju, koji kao jedini kriterij za dodjelu učeničke stipendije uzima prosjek ocjena od 4,5 i više, donesen je na prekjučerašnjoj sjednici kršanskog vijeća. Pravo ostvaruju učenici drugih, trećih i četvrtih razreda.

Učenicima koji ne postižu odličan uspjeh, ali im je stipendija potrebna zbog socijalnog stanja, Općina će pomoći putem socijalnog programa. Pravilnik daje mogućnost načelniku da onima koji su ostvarili iznimne rezultate, a nisu odlikaši, niti se uklapaju u socijalni program, dodijeli drugi oblik potpore za obrazovanje. Za studente je sve ostalo isto, stipendije i dalje dobivaju svi.

Napomenuvši da su joj se građani toga jutra ponovo žalili zbog navodnog onečišćenja, Matilda Ilić (Akcija mladih) potaknula je raspravu o Tvornici kamene vune Rockwool upitavši kada će Općina nešto poduzeti protiv toga i zašto se Kršan nije pridružio Pićnu utužbi protiv tvrtke. Istaknuvši da se i njemu požalilo desetak građana, načelnik Valdi Runko (nositelj nezavisne liste) odgovorio je da je zajedno s načelnicima Pićna i Nedešćine o tužbi trebao raspraviti sa županom Ivanom Jakovčićem, ali je sastanak otkazan zbog županovog puta u inozemstvo, nakon čega su Pićanci samostalno predali tužbu na labinski Općinski sud. Slijedom toga zaključuje da sada svaka općina mora djelovati samostalno, pa će tako i on

poduzeti neovisna mjerenja imisija u okoliš s ciljem podizanja tužbe. Slavko Rabar (HSU) pozvao je na oprez jer nema dokaza da sva onečišćenja dolaze iz Rockwoola s obzirom na to da u bliskoj okolici ima i drugih izvora onečišćenja. Ukazao je i na apsurd oko prosvjeda protiv tvornice jer, kaže, neki od onih koji prosvjeduju rade u tvornici ili joj pružaju usluge prijevoza.

Prihvaćeni su prijedlozi odluka o izradi urbanističkih planova Pristava i Blaškovića 2.

R. S.

 

stipendije učenici kršan valdi runko matilda ilić rockwool slavko rabar općina kršan studenti