Onečišćenje zraka u Potpićnu! Zbog stalnih dojava o zagađenju osnovan krizni stožer

Onečišćenje zraka u Potpićnu! Zbog stalnih dojava o zagađenju osnovan krizni stožer

2.9.2008. // PRESS.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Dana 01. rujna u 11:48 sati ŽC 112 Pazin primio je dojavu od građanina o uključenju alarma mjerne stanice za kakvoću zraka u Potpićnu (Labin), i više dojava od građana o onečišćenju zraka, pa je ŽC 112 o tome obavijestio inspekciju zaštite okoliša.
Tijekom noći bilo je ponovnih poziva u svezi istog o čemu je obaviještena inspekcija zaštite okoliša.

 • Državna uprava za zaštitu i spašavanje
 • Nehajska 5, 10 000 Zagreb
 • Telefon:
  01/365 00 11
 • faks:
  01/365 00 25
 • e-mail:
  info@duzs.hr
 • web:
  http://www.duzs.hr


Barkun:

 

U Općini Pićan osnovan je svojevrsni krizni stožer zbog alarmantne situacije u vezi s radom tvornice kamene vune Rockwool. U Općini su trenutno osim predstavnika općinske vlasti i članovi udruga Naša zemlja i Ekop-Istra te se razmatraju daljnji koraci. Naime, kako nam je rekla Kristina Đurović, predsjednica Općinskog vijeća, građani neprestano zovu i Općinu i službu 112 tužeći se da ne mogu disati, da osjećaju metalni okus u ustima i da se boje za vlastito zdravlje.

Đurović nam je kazala i da je župan Ivan Jakovčić ministrici zaštite okoliša Marini Matulović Dropulić predložio da se, zbog reakcija građana na rad tvornice, tijekom probnog rada osigura 24-satni inspekcijski nadzor, „odnosno u tom kontekstu točno zaduži jedan od inspektora zaštite okoliša s područja Istarske županije. 

Klaudijo Lazarić, kršanski vijećnik, jutros je poslao fotografije snimljene u zoru. - Ovako su buđenje zore dočekali stanovnici Tupljaka i okolnih mjesta, naravno smrad koji se širio dolinom fotografijom se ne može prenijeti. Sinoć i noćas se iz kruga tvornice širila i prilična buka, a jasan stup dima počeo se širiti iznad Rockwoola odmah poslije 22 sata, kad je pao potpuni mrak, kaže Lazarić.

 

Barkun 

 

 

proizvodnja inspekcija ekologija Rockwool mjerna stanica DZUS zagađenje