Onečišćene plaže nedaleko Svete Marine

Onečišćene plaže nedaleko Svete Marine

11.5.2016. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Nakon što smo u ponedjeljak izvijestili da je u uvali Vodiščica na području mjesta Sveta Marina kod Rapca u subotu došlo do onečišćenja mora i morskog okoliša, u utorak je stiglo i službeno priopćenje iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Od Davida Radasa iz navedenog Ministarstva doznajemo da je prema dojavi Centra 112 na mjesto događaja upućen dežurni djelatnik pulske Lučke kapetanije radi koordiniranja svih potrebnih aktivnosti s ciljem utvrđivanja posljedica onečišćenja te saniranja.

Prema izvještaju Lučke kapetanije, upućenom Ministarstvu, onečišćenje je primijetio i dojavio djelatnik Jedriličarskog kluba Rabac tijekom redovitog održavanja morske i obalne površine koju koristi klub na poziciji neposredno uz dvije mjesne plaže. Očevidom na poziciji onečišćenja mora na plaži uvale Vodiščica utvrđeno je onečišćenje crnom smjesom ulja ili maziva u duljini žala oko 25 metara te širine, od mora prema kopnu na oko tri metara.

 

Dok su na mjesto događaja došli nadležni organi, velika količina smjese već je prodrla kroz šljunčanu površinu plaže tako da nije bila vidljiva na samoj površini. Na drugoj poziciji onečišćenja, na plaži u uvali Jadrina, crna gusta smjesa ulja uzrokovala je onečišćenje u dužini od oko osam metara i širine također oko  tri metra. Uzorak istjecanja crne smjese ulja izuzet je u okviru očevida te upućen na daljnju analizu. Nadzorom susjednih uvala s obje strane pozicije ovoga onečišćenja, dok Ravni, autokampa Velika plaža i Duga uvala, nije uočeno onečišćenje.

Za sada nije poznat izvor onečišćenja. (M. S.)

 

 

onečišćenje sveta marina okoliš ekologija upozorenje ravni