Okončano 49.izdanje Međunarodne juniorske biciklističke utrke "Kroz Istru" pobjedom Belgijanca

Okončano 49.izdanje Međunarodne juniorske biciklističke utrke "Kroz Istru" pobjedom Belgijanca

22.9.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Svjetski prvak u mountain bikeu i svjetski viceprvak u ciklokrosu, Slovak Peter Sagan u svom drugom nastupu na utrci Kroz Istru osvojio je najviše mjesto na pobjedničkom postolju, postavši treći Slovak kojemu je to uspjelo. Pored njega, naveliko su slavili i Belgijanci koji su u jučerašnjoj, posljednjoj dionici 49. izdanja istarskog »Gira« od Rapca do Pule duljine 103 kilometra, pretekli Poljake u poretku za Kup nacija, osvojivši premijerno izdanje ovog natjecanja. Talijani su također zadovoljni, Fabio Felline i Davide Gani osvojili su naslove najboljeg brdaša i najboljeg na prolaznim ciljevima utrke. Hrvatska se pak morala zadovoljiti 34. mjestom Denija Baničeka u ukupnom poretku, te 13. mjestom u plasmanu ekipa u kojem je pobijedila Italija.

Rizični bjegovi

U posljednju se dionicu ušlo sa Slovakom Saganom u »žutom« s 15 sekundi prednosti nad Talijanom Fellineom, dok su 21 sekundu zaostajali Francuz Le Bon i Danac Lisson. Gust raspored na vrhu poretka nije dozvoljavao previše manevarskog prostora za bjegunce, jer bi svaki ozbiljniji bijeg mogao imati dalekosežne posljedice za vodeće. Stoga, čim bi se bjegunci odvojili na pola minute odmah bi ih peloton sustigao. U toj konstelaciji snaga najviše se snage trošilo na brdskim i prolaznim ciljevima. U Barbanu na prvom brdskom pobijedio je hrvatski reprezentativac Deni Baniček ispred Talijana Fabija Fellinea koji je drugim mjestom osigurao naslov najboljeg brdaša.

Peloton se nakon toga selio prema srednjoj Istri, situacija u samoj utrci se nije mijenjala i kako se etapa približavala svom kraju tako je lider bivao sve sigurniji u ukupnu pobjedu. U Žminju je prolazni cilj pripao Francuzu Delalotu, dok je Slovenac Mark Džamastagič veliku borbenost u dionici »naplatio« pobjedom na brdskom cilju u Sošićima. Od Sošića do Vodnjana bilo je par pokušaja bijega, ali nitko od vozača nije došao do osjetnije prednosti, dok je na prolaznom cilju u Vodnjanu Davide Gani prvim mjestom »kaparirao« bijelu majicu najboljeg sprintera koju je dodijelio »Glas Istre«.

Lieater slavodobitno

Nakon Vodnjana u bijeg su otišla petorica vozača i oni su uspjeli sačuvati prednost, pa makar minimalnu, do cilja. U sprintu je Belgijanac Eliot Lieater bio neuhvatljiv za svih, drugi je bio Švicarac Claudio Imhof, a treći Austrijanac Stefan Mair. U prvoj skupini, u kojoj se dva kilometra prije cilja dogodio pad, srećom bez težih posljedica, bila su i dvojica hrvatskih biciklista, Baniček je bio 32. a Anton Benčić 48. Naravno, bio je tu i vodeći Sagan koji je napokon mogao odahnuti i početi sa slavljem na Giardinima.


- Nadao sam se visokom plasmanu, iako je konkurencija bila toliko jaka da nisam baš vjerovao da mogu osvojiti prvo mjesto. Momčadski kolege su danas napravile odličan posao, meni su najviše odgovarale prve dvije etape u kojima sam bio drugi i treći - kazao je Sagan koji je prije dva tjedna na Kroz Štajersku u tri etape osvojio dva prva i jedno drugo mjesto što mu je, logično, donijelo i prvo mjesto u ukupnom poretku. O kakvoj se klasi vozača radi dovoljno je reći da će od iduće godine voziti u seniorima momčadi »Quick step«.

Giuliano LIBANORE

Rezultati

Rezultati 3. etape (Rabac - Pula, 103 km). 1. Eliot Leater (Belgija) 2:25.12 (prosječna brzina 42,560 km/h), 2. Claudio Imhof (Švicarska), 3. Stefan Mair (Austrija), 32. Deni Baniček (Hrvatska), 48. Anton Benčić isto vrijeme, 73. Alen Verbanac - Jovanović 3.41, 92. Marin Anđelini 9.56, 104. Juraj Ugrinić 27.26, 108. Mauro Hrastnik (svi Hrvatska) i. v.


Konačni poredak: 1. Peter Sagan (Slovačka) 7:13.57, 2. Fabio Felline (Italija) 0.15, 3. Johan Le Bon (Francuska) 0.21, 4. Mathias Lisson (Danska) i. v., 5. Pawel Poljanski (Poljska) 0.23, 34. Baniček 1.41, 50. Benčić 6.49, 58. Verbanac - Jovanović 13.03, 92. Anđelini 33.23, 98. Ugrinić 46.25, 111. Hrastnik 1:11.04.


Konačni ekipni plasman utrke: 1. Italija 21:44.50, 2. Francuska +010, 3. Austrija 0.36, 13. Hrvatska 18.07.


Poredak brdskih ciljeva: 1. Felline 14, 2. Johan Le Bon (Francuska) 10, 3. Sagan 7, 9. Baniček 5.


Poredak prolaznih ciljeva: 1. Davide Gani (Italija) 16, 2. Arnaud Demare (Francuska) 10, 3. Jan Sokol (Austrija) 8.


Konačni poredak u Kupu nacija: 1. Belgija 216, 2. Poljska 197, 3. Danska 174, 4. Francuska 163, 5. Australija 127.

 

Foto:  BELGIJSKO SLAVLJE NA GIARDINIMA - Eliot Lieater prvi je prošao ciljem u Puli

bicikliznam utrka juniori Kroz Istru Eliot Lieater Mauro Hrastnik etapa natjecaje