Održano predavanje o otvaranju reciklažnog dvorišta u Raši

Održano predavanje o otvaranju reciklažnog  dvorišta u Raši

7.12.2007. // Zelena Istra // Objavljeno u kategoriji Ekologija

S ciljem sprječavanja nastajanja divljih odlagališta otpada i poticanja općina na razvijanje učinkovitih modela gospodarenja otpadom u studenom smo održali predavanje o otvaranju malih reciklažnih dvorišta/ lokacija za privremeno skladištenje otpada predstavnicima lokalne uprave u četiri istarske općine: Kanfanar, Svetvinčenat, Marčana i Raša. Zelena Istra već godinama zagovara takvo rješenje koje bi građanima omogućilo da tijekom cijele godine pravilno zbrinu otpad koji imaju u kućanstvu, poput starog štednjaka, hladnjaka, kućanskih aparata, namještaja, starih akumulatora, baterija i sl. umjesto da ga odbace u šumu, potok, more ili drugdje.

Predavanje je sadržavalo informacije o trenutnom zabrinjavajućem stanju u okolišu i novim zakonskim propisima i pravilnicima za posebne vrste otpada koji su pojednostavili otvaranje malih reciklažnih dvorišta.

Podršku promoviranju ideje ovakvog načina rješavanja problema sudjelovanjem u predavanju je pružio i predstavnik Odsjeka za zaštitu okoliša Istarske županije, Bruno Kostelić, te poručio općinama da moraju početi ozbiljnije raditi na uspostavljanju vlastitog sustava jer osim što ih zakon na to obvezuje trebaju se na vrijeme pripremiti za funkcioniranje unutar budućeg županijskog sustava gospodarenja otpadom.

Prikaz predavanja je vrlo zorno pikazan u priloženom dokumentu u PDF formatu: 

 

 

Raša Milena Radošević reciklažna dvorišta otpad predavanje Brunko Kostelić odsjek za zaštitu okoliša istra