Održane radionice kompostiranja

Održane radionice kompostiranja

15.4.2024. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U ponedjeljak i utorak, 8. i 9. travnja, Labin bez plastike i Komunalno poduzeće 1.maj održali su praktične radionice kompostiranja za odgojne skupine „Ribice“ i „Kapljice“ DV Pjerina Verbanac, učenike 3.a i 3.b razreda OŠ Matije Vlačić te za učenike Područne škole Vozilići OŠ Ivo Lola Ribar.

Voditeljica radionica bila je Silvia Stepančić. U radionicama je sudjelovalo stotinjak vrtićke i školske djece te 10 odgajateljica, učiteljica i ostalih školskih zaposlenika.

Teoriju je najlakše usvojiti s praksom

Kroz radionicu djeca su se upoznala s kompostiranjem. Naučili su kako pravilno slagati otpad u komposter, kako održavati kompost, koje se vrste otpada odlažu u kompost kao i kojem otpadu tamo nikako nije mjesto. Nakon toga, usvojenu teoriju iskušali su u praksi, samostalno puneći komposter prema objašnjenim uputama.

Kompost su doživjeli kroz sva osjetila: vidjeli su kako izgleda polu-razgrađeni i gotov kompost, mirisali su dobar kompost kao i onaj koji je počeo loše mirisati, a oni hrabriji držali su i gujavice u ruci.

DV Pjerina Verbanac i OŠ Ivo Lola Ribar na dar su dobili komposter kako bi se i sami mogli okušati u kompostiranju i tako doprinijeti smanjenju biološkog otpada, a  u OŠ Matije Vlačića voditeljica radionice je provjerila stanje školskog kompostera kojeg su učenici na radionici dodatno dopunili. Svi učenici dobili su letak o kompostiranju, svojevrsni šalabahter s praktičnom savjetima i križaljkom da provjere stečeno znanje.

Po mirisu i prisutnim životinjama razlikuje se dobar kompost kao i onaj koji zahtjeva našu pomoć

Učenici 3.a razreda OŠ Matije Vlačića nakon radionice podijelili su s nama svoje dojmove.

Jakov je tako kazao da mu je bilo zanimljivo puniti komposter jer je naučio kako pravilno treba slagati otpad za dobivanje komposta. “Najprije idu grančice, pa lišće, potom trava koja se pokrije sa zemljom”, rekao nam je. I gliste su mu bile jako zanimljive za vidjeti i držati u ruci.

Aleksu se isto svidjelo bacati otpad u komposter, a na kompostnu hrpu dodao je i  koru od banane te odgrizak jabuke.

Luka se s njim složio te je dometnuo da bi volio imati gliste za kućne ljubimce.

Gea je potvrdila da je bilo zanimljivo puniti komposter kao i mirisati kompost.

Ryan je pojasnio da u kompost oko kojega lete mušice i koji ima loš miris treba dodati suho lišće.

On i Dino dometnuli su da njihove none imaju komposter. Dino je iskazao želju da i doma pokaže naučeno znanje i pomogne u kompostiranju, kao i Ryan koji će provjeriti razgrađuje li se dobro nonin kompost ili mu treba dodati suho lišće.

Nositelj projekta je Grad Labin, a projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

kompostiranje kompost prvi maj komunalno djeca učenje