Održana završna konferencija Projekta RE.CEN.T.

Održana završna konferencija Projekta RE.CEN.T.

18.11.2008. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U prostorima Zajednice Talijana Pula u četvrtak 13. studenog 2008. godine održana je Završna konferencija projekta pod nazivom Dan karijere u okviru Projekta Re. Cen. T. – Regional Centres for Trainings (službeno ime projekta: Training and Contact Point sin Istria – regionalni centri za edukaciju i savjetovanje) odobren je za financiranje iz sredstava pretpristupnog  programa PHARE 2005 – Aktivne mjere zapošljavanja za skupine kojima prijeti društvena isključenost.

 

Završna konferencija organizirana je s ciljem okupljanja partnera i suradnika te predstavljanja projektnih rezultata, odnosno ne bi li se pozvanim nezaposlenim ciljnim skupinama predstavili neki od najvažnijih gospodarskih subjekata u Istri, s posebnim osvrtom na mogućnosti zapošljavanja i problematiku deficitarnih kadrova u predstavljenim tvrtkama. 

Na konferenciji su svoje tvrtke prezentirali neki od najvećih gospodarskih subjekata: Uljanik d.d., Cimos d.d. - P.P.C. Buzet, Valamar grupa d.d. - Rabac d.d. te Istraturist Umag d.d..

Ova je konferencija  doprinijela  širenju informacija između predstavnika ciljnih skupina, predstavnika gospodarstvenika te predstavnika lokalnih samouprava.

Sudionici konferencije bili su i labinski srednjoškolci završnih razreda ekonomskog smjera s profesorima i predstavnicima Grada Labina.

Kroz implementaciju projekta Re.Cen.T educirano je 15 djelatnika koji rade u lokalnim samoupravama i javnim institucijama te je na taj način osigurana profesionalna pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju u svakom istarskom gradu.

Projekt je povećao razinu znanja i vještina nezaposlenih u Istri, a više od 600 pripadnika nezaposlenih, među kojima su bili i učenici završnih razreda SŠ Mate Blažine, sudjelovalo je na edukacijama na temu »Uvod u poduzetništvo«, od čega je njih 20-ak pokazalo interes za pokretanje vlastitog posla.

Vodeći partner u projektu je Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. Ostali partneri su: Istarska županija, Pulski centar za poduzetništvo, ZUM- Udruga za poticanje zapošljavanja i stručno usavršavanje mladih ljudi, Grad Poreč i Grad Rovinj. Suradnici projekta su: HZZ- Područna služba Pula te gradovi Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Umag i Vodnjan.

Ukupna vrijednost projekta je 88.230,10 €, od čega Europska komisija sufinancira 88%, odnosno 77.642,49 €.

Opći cilj projekta je promoviranje ekonomske i socijalne kohezije s ciljem bolje profesionalne integracije najugroženijih skupina društva na tržištu rada.

Specifični cilj projekta je kreiranje dugoročnih postavki za rješavanje problema nezaposlenosti kroz razvoj i izobrazbu djelatnika unutar organizacija na lokalnom nivou koje će provoditi mjere aktivne politike zapošljavanja usmjerene na najugroženije skupine nezaposlenih na tržištu rada u Istarskoj županiji.

Ciljne grupe projekta su dvije skupine nezaposlenih koje čine više od polovice ukupnog broja nezaposlenih u Istri: mladi od 15 do 24 godine starosti te žene starije od 40 godina.

edukacija Valamar Rabac d.d.Cimos d.d.zapošljavanje HZZ poduzetnišvo Irena Crvak Mirjana Dobrić Projekt Re.cen.t obrazovanje