Održana prva sjednica novog saziva Povjerenstva za ravnopravnost spolova

Održana prva sjednica novog saziva Povjerenstva za ravnopravnost spolova

7.2.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon što je Gradsko vijeće Grada Labina na svojoj sjednici održanoj 30. siječnja 2019. godine imenovalo nove članove Povjerenstva za ravnopravnost spolova na mandat od 4 godine, prva sjednica novog saziva Povjerenstva održana je već 7. veljače.

Predsjednica Povjerenstva je zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, a članovi su Eni Modrušan, Alda Miletić, Dolores Sorić, Darko Martinović, Daniel Mohorović i Nenad Boršić.

Iako gradovi nemaju zakonsku obvezu osnivanja Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Grad Labin učinio je to još 2009. godine. Radi se o radno-savjetodavnom tijelu Gradskog vijeća Grada Labina, osnovanom sa ciljem promicanja ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini i provedbe Zakona o ravnopravnosti spolova i Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova, načela ravnopravnosti spolova i promicanja ljudskih prava na svim područjima djelovanja.

U prosincu 2017. godine Gradsko vijeće donijelo je Odluku o pristupanju Grada Labina Europskoj povelji o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini. Radi se o dokumentu kojim se lokalne i regionalne uprave obvezuju da će slijediti načela ravnopravnosti spolova i Povelju provoditi u svojim sredinama. Kako bi se to i ostvarilo, jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave – potpisnica Povelje, mora u roku od 2 godine od dana pristupanja donijeti Akcijski plan kojim će se odrediti prioriteti i aktivnosti grada na tom području. Stoga je izrada Akcijskog plana jedna od prvih aktivnosti novog saziva labinskog Povjerenstva.

„Ravnopravnost spolova jedan je od temeljnih preduvjeta demokracije, a lokalna vlast je razina s kojom su građani u najneposrednijem kontaktu, zato ćemo poduzimati konkretne korake koji za cilj imaju promicanje istinski ravnopravnog društva, počevši od našega grada. Smatram kako je uključenost muškaraca ključna za postizanje ravnopravnosti spolova, stoga naše Povjerenstvo čine 4 žene i 3 muškarca. Osim izrade Akcijskog plana, želimo se povezati sa relevantnim institucijama u RH, ali i sa svima koji žele poticati ovo pitanje u vlastitim radnim zajednicama.“, rekla je predsjednica Povjerenstva, zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada. 

povjerenstvo za ravnopravnost spolova grad labin federika mohorović čekada eni modrušan alda miletić dolores sorić darko martinović daniel mohorović nenad boršić