Održana parlaonica „Tehnologija – korist ili šteta“

Održana parlaonica „Tehnologija – korist ili šteta“

7.12.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ovogodišnji Mjesec borbe protiv ovisnosti u organizaciji Labin Zdravog grada fokusirao se na temu „Ovisnost o tehnologiji: pametnim telefonima, tabletima, društvenim mrežama, video igricama.“ Održane su tri aktivnosti: predstava Teatra Tirena „Generacija“ za 5. – 8. razrede osnovnih škola i 1. razred srednje škole, predavanje dr. Ivana Burcara „Djeca s licima koja bliješte – Glow kids“ i sportski susret Zdravi đir. Posljednja aktivnost bila je parlaonica Gradskog vijeća mladih „Tehnologija – korist ili šteta? u kojoj su članovi Gradskog vijeća mladih iznijeti 100 razloga ZA, 100 razloga PROTIV korištenja tehnologije.

Cilj parlaonice je bio naučiti zalagati se za svoje stavove i mišljenja,  ostvarivati ih na demokratski i kulturan način,  naučiti slušati kada netko drugi govori i braniti svoj stav uz poštivanje drugih, bez vrijeđanja  i u uvjetima fair play ponašanja.

Afirmacijska i negacijska grupa podijeljene po 12 učenika u svakoj grupi, zdušno su se borile i podupirale svoje teze argumentima. Iako je puno jače u obranu svojih stavova krenula afirmacijska grupa, kasnije su dobili ravnopravne diskutante i u negacijskoj grupi. Zaključak je parlaonice da je suvremena tehnologija neophodna u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, no, upitna je količina vremena koju izdvajamo za korištenje suvremene tehnologije te je svakako moramo ograničiti, posebice djeci.

Tročlani žiri, nije imao laku zadaću  donijeti konačni sud. Konstatirali su da su članovi Gradskog vijeća mladih mlade osobe s jasno izraženim stavovima. Iako je afirmacijska grupa bila glasnija i dominantnija, odmakla se od zadane teme. Negacijska je grupa, iako diskretnija u obrani svojih stavova, ostala je u fokusu teme te obranila svoje stavove. Bez obzira na ishod, Grad Labin je sve sudionike nagradio kino ulaznicom, a na njima je da se dogovore koji će film pogledati u mjesecu prosincu.

Gosti parlaonice bili su Domagoj Ostović, vlasnik Lloyds design studija iz Labina, strastveni zaljubljenik u tehnologiju koji je sa svojom tvrtkom razvio web rješenja, booking software i mobilne aplikacije za turistički sektor. Domagoj je bio podrška afirmacijskoj grupi koja je branila stav „ZA tehnologiju“. Hana Šiljan Bembić, psihologinja u labinskoj Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“, organizatorica Tjedna psihologije i brojnih aktivnosti u okviru osnovne škole, bila je podrška  negacijskoj grupi koja je branila stav „PROTIV tehnologije“.

Moderator parlaonice bila je Silvana Fable, a popratile su je, uz profesore učenika koji su sudjelovali u parlaonici i zamjenica gradonačelnika, Federika Mohorović Čekada te predsjednica Gradskog vijeća Grada Labina, Eni Modrušan. 

labin zdravi grad tehnologija mjesec borbe protiv ovisnosti ovisnost ovisnost o tehnologiji parlaonica hana šiljan bembić