Održana Kršanska "Cesta šparuga"

Održana Kršanska "Cesta šparuga"

20.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

TZ Općine i Komus media organizirali su u petak gastronomsko-zabavnu priredbu »Cesta šparuga« u kojoj su sudjelovali berači i restorani te općine te predstavnici medija i glazbenika Istarske i Primorsko-goranske županije.
- Šparuge se u našoj općini najčešće beru uz državnu cestu od Kršana preko Plomina pa do Brseča u susjednoj županiji.

 

Uz to, gotovo se svi naši restorani nalaze uz tu prometnicu i u ovo doba godine pripremaju jela s tom biljkom, objasnila je direktorica TZ-a Patricija Zanketić otkud priredbi ime.
Druženje je počelo na placi u Plominu gdje su se okupili berači-dragovoljci. Dok su oni brali šparuge po Plominskoj gori, u restoranu Riva u Plomin luci održan je okrugli stol na temu »Šparuga - hrana i lijek«. Kuhar Bruno Fadel govorio je o upotrebi šparuge u kulinarstvu kroz povijest, a njegov kolega Mario Licul o ovoj namirnici u istarskoj kuhinji. Homeopat Ivan Lesinger iznio je manje poznate mogućnosti iz širokog spektra primjene šparuge u medicini. Robert Baćac informirao je prisutne o novoj klasifikaciji istarskih agroturističkih objekata pri čemu će kao oznake kvalitete biti korišten znak jedne, tri i pet šparuga. Potom je uslijedila degustacija jela koja su pripremili restorani. Publika je, primjerice, mogla kušati koktel »Radost na kršine« ili paštetu »Plominska vala«, zatim juhu, lignje, bakalar u pećnici, fritaju, tjesteninu, kanapee i jagode - sve sa šparugama.

 


Priredba je nastavljena u restoranu Stare staze u Kršanu, gdje su se u pripremanju jela od ubranih šparuga natjecale ekipe novinara Radija Labin, Radija Istre, Radija Rijeke, HTV-a Pula, Večernjeg lista, Jutarnjeg lista, Novih foja i Glasa Istre, zatim muzičari Company Band, Coctails Band te Alen Lazarić i Anđeli, kao i Argoturizam Cvečić iz Čepića. Publika je ponovo sve pojela, a nudilo se od fritaje, rižota i palente do tjestenine, među kojom i špageti a la Glas Istre koje su pripremili naši labinski dopisnici.
Program su vodili Damir Konestra i Mate Despot, na mehu je zasvirao Jakov Miletić, a zaplesalo se uz Alena Lazarića i Anđele.

 

Plomin cesta šparuga šparuge TZ Kršan Kršan manifestacija