Održana konferencija „Razvoj publike – novi izazov organizacija u kulturi“

Održana konferencija „Razvoj publike – novi izazov organizacija u kulturi“

29.11.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Stotinjak djelatnika u kulturi iz cijele Istre, okupilo se u petak, 25. studenog 2016. godine, u KUC-u Lamparna, u Labinu, na konferenciji „Razvoj publike - novi izazov organizacija u kulturi“, koja se održala u sklopu 4. Sabora kulture u Istri, u organizaciji Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i Istarske kulturne agencije - IKA.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica otvorio je skup, istaknuvši da je cilj Sabora kulture razmjena iskustava, znanja, ideja te povezivanja kulturnih institucija i izvaninstitucionalne kulturne produkcije Istarske županije, što je u skladu s Istarskom kulturnom strategijom 2014.-2020.

„Zbog iskazanog nezadovoljstva kulturnjaka, najavljenom poreznom reformom i neučinkovitošću provedbe Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge, upućeno je pismo sudionika Sabora ministrici kulture u kojem se traži zauzimanje za odustajanje od najavljenih poreznih reformi u korist umjetnika i svih samostalnih djelatnika u kulturi, zaključio je pročelnik Torbica.

Sudionike skupa, novinare i uzvanike pozdravio je u ime domaćina zamjenik  labinskog gradonačelnika Zoran Rajković pritom izrazivši zadovoljstvo ugošćavanjem sudionika i važnosti teme kojom se i Grad Labin svakodnevno bavi u operacionalizaciji Strategije Grada, naglasivši važnost publike pri apliciranju na natječaje za su/financiranje projekata i programa.

Ravnateljica Istarske kulturne agencije Aleksandra Vinkerlić istaknula je da je ideja vodilja konferencije razvoj i njegovanje publike, ne nužno i povećanja njezinog broja.

„Jedan od načina je i edukacija, potom uključivanje građana u same aktivnosti, aktivnosti koji će kulturu učiniti dostupnu svima. Publiku treba privući na druge i zanimljivije načine; kreiranjem novih sadržaja koji će privući i proširiti krug sudionika kulturnih događanja“, naglasila je ravnateljica IKA-e.

Autorica programa UNICULT 2020 Daniela Urem iz Rijeke svoju je prezentaciju temeljila na uvodnim definicijama pojma razvoja publike kao instrumenta kulturne politike te uvjetovanost kulturnim, obrazovnim i sociološkim aspektima.

„Publika je otvorena za primanje i usvajanje novih saznanja, voljna je uključiti se u projekte te doživjeti manifestacije. Dokazano je kako nerijetko kulturne izvedbe utječu na ponašanje publike te kreiranje stavova“, istaknula je Urem.

Potom je Dušica Parezanović, predstavila sudionicima načine i iskustva u radu s publikom poznatog zagrebačkog Književnog kluba – BOOKSA, istaknuvši cilj -  stvaranje angažirane publike koja će promišljati i sudjelovati u događanjima u neformalnom okruženju kao i važnost portala booksa. hr koji, osim visoko profesionalne publike, ima za cilj privući i šire čitateljstvo koji se bavi književnom kritikom.

„Važno je znati kojoj publici se obraćamo jednostavnim i razumljivim jezikom pazeći, pritom, da ju ne podcjenjujemo. Obraćati se publici, kao i svima dostupnim kanalima, kako bi svatko, čak i oni bez ikakvih kreativnih iskustava mogli biti uključeni“, kazalaje Parezanović.

Nevenka Koprivšek,  iz Slovenije, prenijela je sudionicima konferencije inovativna iskustva s Festivala Mladi levi, te suradnji i načinima prezentacije građanima, žiteljima u okruženju djelovanja kluba i festivala.

Konceptualna i multimedijska umjetnica Dragana Sapanjoš iz Novigrada, osvrnula se na odnos između publike i suvremene umjetnosti te nelogičnosti u komunikaciji, umrežavanju i podršci kolega umjetnika.

Koordinator izrade Istarske kulturne strategije 2014.-2020. Davor Mišković, govorio je o razvoju publike u Istri s osvrtom na važnosti uloge koju ona ima, a navedena je u Strategiji.

Nakon uvodnog izlaganja svoja su iskustva, metode i komunikacijske vještine te edukativne aktivnosti kojima privlače i razvijaju svoju publiku predstavili dvanaest predstavnika organizacija iz Istre. Kristina Nefat i Vjeran Juhas predstavili su Galeriju i STRIP čitaonicu Hrvatskog društva interdisciplinarnih umjetnika Pula, a potom je Marko Vojnić govorio o predavanjima na temu „Think again“, koja se održavaju u Dnevnom boravku Saveza udruga Karla Rojca.

Programe FUŠ – Film u školi i Film na šugamanu, JU Pula Film Festivala predstavila je Tanja Miličić. Poznati i iznimno posjećen FUČ – Festival uličnih čarobnjaka, iz udruge Čarobnjakov šešir predstavila je Irena Boljunčić Gracin.

Breda Bizjak predstavila je publiku projekta "Otvoreni grad" u kojem građani sudjeluju u osmišljavanju napuštenih prostora. Predstavnice Gradske knjižnice Poreč  izvele su zanimljiv performans  o projektu DAM – DAŠ, volonteri u akciji. Giulia Codacci-Terlević iz Arheološkog muzeja Istre navela je primjere muzejske pedagogije suradnje s publikom.

Implementaciju novih medija u prijenosu povijesne, maritimne baštine kroz projekt iPadecomuseum EKO muzeja Batana iz Rovinja, prezentirala je Maksin Pužar.

Filmske pop-up radionice za djecu i mlade koju organizira udruga PUT iz Labina predstavila je Lori Luketa Dagostin. Kreativni inkubator bila je tema prezentacije tvrtke SONDA iz Vižinade o kojem su govorili Jelena Fiškuš i Sean Poropat. Međunarodni festival dokumentarnog filma Pučkog otvorenog učilišta Poreč te ulozi publike i njezinoj vjernoj podršci prezentirao je Aleksandar Poropat.

Projekt Media Mediterranea, koji je u ovogodišnjem izdanju u fokus postavio upoznavanje djece i mladih s novim umjetničkim i dizajnerskim praksama, predstavili su Marino Jurcan i Marko Kalčić iz udruge Metamedij. Kao primjer takvih praksi, predstavili su instalaciju "Prije/Poslije" - video instalaciju sačinjenu od 15 GIF animacija čiji su autori dobitnici otvorenog natječaja za autorske GIF animacije koji je bio održan u okviru Media Mediterranea 18 festivala, čime je završen ovogodišnji, Sabor kulture.

Sabor kulture KuC Lamparna Labin udruge kultura praksa primjeri izazovi konferencija Pula Labin Istra L.A.E. XXI Klub mladih Club 21 strategija IKA