Održana 2. proljetna škola STEM aktivnosti u Gradskoj knjižnici Labin

 Održana 2. proljetna škola STEM aktivnosti u Gradskoj knjižnici Labin

26.4.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradska knjižnica Labin, uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih, organizator je 2. proljetne škole STEM aktivnosti, koja se održavala od 24. do 26. travnja 2019. u polivalentnoj dvorani Knjižnice.

Vrlo zanimljive i inovativne STEM (science, technology, engineering and mathematics) radionice za učenike starijih razreda labinskih osnovnih škola održane su pod stručnim vodstvom Ane Tolić, iskusne edukatorice iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih. Sudjelovanjem u trodnevnim radionicama učenici su stekli korisna znanja i naučili osnove programiranja koristeći dvije različite tehnologije: micro:bit i mBot.

Na radionici s micro:bitom polaznici su radili programe kojima su mjerili razinu svjetla u prostoru, temperaturu, pratili promjene u položaju micro:bita te na taj način upoznali rad micro:bitovih senzora. Micro:bit su pretvorili i u igraće konzole programirajući jednostavne igre, a njegovo korištenje proširili su elektroničkim modulima iz BOSON seta.

Na radionicama s mBot mobilnim robotom učenici su programirali kretanje robota u različitim smjerovima uz zvučne i svjetlosne efekte, upoznali su način rada svjetlosnog senzora, senzora za praćenje linije, te ultrazvučnog senzora pomoću kojeg robot prepoznaje prepreke. Pri kraju radionice grupnim radom programirali su komunikaciju između dvaju robota kako bi zajedno riješili složenije zadatke. Sva stečena znanja i vještine isprobavali su na nekoliko zadanih staza koje je robot morao uspješno prijeći.

Polaznici su imali priliku raditi u paru i u grupi što im je omogućilo međusobnu razmjenu ideja i znanja, dogovaranje i pronalaženje najboljeg rješenja zadataka te suradnju, druženje i zabavu.

Posljednjeg dana Proljetne škole našim vrijednim osnovnoškolcima uručene su diplome za uložen trud i uspješan rad.

Kako bi i po završetku Proljetne škole nastavili s programiranjem, članovima Gradske knjižnice omogućena je posudba micro:bitova i BOSON setova.

Gradska knjižnica Labin sličnim će projektima, i kroz daljnje edukacije knjižničara, nastojati još dublje ući u prostor interesa djece i mladih i omogućiti im pristup novim tehnologijama s ciljem daljnjeg unapređenja njihova znanja, vještina i kompetencija u STEM području.

gradska knjižnica labin stem radionica micro:bit