Održan sastanak voditelja Gradskog vijeća mladih i građanskog odgoja

Održan sastanak voditelja Gradskog vijeća mladih i građanskog odgoja

16.10.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Jučer je u Maloj vijećnici Grada Labina održan sastanak koordinatorice Labin Zdravog grada Vesne Blažina Hatić sa voditeljima Gradskog vijeća mladih i programa građanskog odgoja. Projekt Gradskog vijeća mladih već skoro deset godina motivira i aktivira samostalno djelovanje djece i mladih u javnom iznošenju svojih potreba, interesa i zahtjeva prema lokalnoj zajednici i na taj način otvara i razvija aktivnu komunikaciju između tijela gradske vlasti i učenika labinskih osnovnih i srednje škole. Paralelno sa time od ove godine provodi se i Građanski odgoj u osnovnoj školi Matije Vlačića koji ima za cilj razvoj informiranog, aktivnog i odgovornog građanstva.

Voditeljice gradskih vijeća mladih su Jasmina Beloč i Elena Brnjac u Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“, Ana Paliska i Laura Kokot u Srednjoj školi Mate Blažine te Silva Tenčić i Silvia Česnik u Osnovnoj školi Matije Vlačića. Paralelno s gradskim vijećem mladih građanski odgoj u Osnovnoj školi Matije Vlačića provode Silvia Česnik i Dean Nestorović. Gradsko vijeće mladih broji po 7 učenika iz svake škole kao osnovni sastav, a uz njih postoji i prošireni sastav koji doseže i do 20 članova. U program građanskog odgoja dosad se uključilo 13 djece.

U prvom polugodištu školske 2018./2019. godine Gradsko vijeće mladih intenzivnije će obilježiti Mjesec borbe protiv ovisnosti na temu ovisnosti o pametnim telefonima, Internetu, društvenim mrežama i općenito tehnologiji. Iako tehnologija u današnjem užurbanom svijetu pruža razne pogodnosti i mogućnosti, istraživanja pokazuju da prekomjerna upotreba raznih ekrana i njihov utjecaj na mozak, posebno djece, dovodi do značajnih poveznica sa sve češćim poremećajima (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj), ovisnost, depresija, anksioznost, pojačana agresija. Niz aktivnosti na tu temu provodit će se od 15. studenog do 15. prosinca.

Aktivnost Gradskog vijeća mladih u drugom polugodištu posvetit će se odabiru zanimanja mladih odnosno zapošljavanju mladih na koju temu će se održati i sjednica Gradskog vijeća mladih.

Oba programa imaju za cilj aktivno i odgovorno uključenje djece i mladih u život zajednice, stjecanje vještina argumentiranja stavova, vještina sudjelovanja u konstruktivnim raspravama, učenje o važnosti prihvaćanja različitosti, proaktivnog djelovanja odnosno shvaćanje pojedinca kao bitnog člana zajednice.

obrazovanje građanski odgoj dean nestorović ana paliska labin zdravi grad laura kokot jasnima beloč vesna blažina hatić