Održan drugi prekogranični sastanak dionika projekta Mine Tour

Održan drugi prekogranični sastanak dionika projekta Mine Tour

22.10.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Jučer je u Gradskoj knjižnici Labin održan drugi prekogranični sastanak dionika projekta Mine Tour -  „Aktivna zaštita i valorizacija prirodne i kulturne baštine rudnika i rudarstva za razvoj održivog turizma“.  

Sedam partnera iz Hrvatske i Slovenije udružilo se i započelo ovaj 30-mjesečni projekt (od rujna 2018. do veljače 2020.), sufinanciran  iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), a glavni je cilj rješavanje zajedničkih izazova utvrđenih na pograničnom području, istodobno iskorištavanje neiskorištenog potencijala rasta te jačanje procesa suradnje za cjelokupni skladan razvoj Unije.

Unapređenjem očuvanja rudarske baštine, jačanjem održivog turizma i povećanjem kapaciteta turističkih dionika, projekt Mine Tour pomoći će gradovima Labinu (Hrvatska) i Litiji (Slovenija), koji su uključeni u projekt, oživjeti i poboljšati iskustvo i dostupnost dviju destinacija rudarskih spomenika. Glavna svrha projekta je jačanje promicanja rudarske baštine na nacionalnoj i prekograničnoj razini. Kako bi se to osiguralo, projekt predviđa osnivanje lokalnih interesnih skupina radi stvaranja interpretativnih sadržaja o rudarskoj baštini i podizanja svijesti o važnosti aktivnog očuvanja prirodne i kulturne baštine rudnika i rudarstva za razvoj održivog turizma. Očuvanje i održivo korištenje prirodnih i kulturnih resursa jedan je od tri prioriteta programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska.

Predstavljeni su ciljevi i svrha projekta, partneri, ključne aktivnosti, zaključci s prvog prekograničnog sastanka dionika održanog u Litiji, te investicija koja se povodi u Litiji, u rudniku Sitarjevec, nakon čega je uslijedila rasprava o razvoju prekograničnog turističkog proizvoda.

U sklopu projekta, Grad Labin je trenutno u fazi obnove nadzemnog dijela šohta za čiju je sanaciju odobreno ukupno 2,4 milijuna kuna. Irina Belušić Maggi' iz labinskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju upoznala je sve sudionike s dosadašnjim tijekom radova, a sam napredak imali su priliku vidjet uživo na Pijacalu.

Kao primjer dobre prakse revitalizirane rudarske baštine predstavljena je Kovarska kuća Arsia (muzej rudarstva i suvenirnica) u Raši, sufinancirana sredstvima Ministarstva turizma. Obilazak Raše vodio je Mladen Bajramović iz udruge Istarski ugljenokopi Raša.

mine tour kova je nasa eu projekt kova rudnik turizam održivi turizam