Održan 1. susret poduzetnika i obrtnika Općine Pićan

Održan 1. susret poduzetnika i obrtnika Općine Pićan

8.12.2023. // Pićan.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Prošlog je petka, 01. prosinca 2023. godine, održan 1. susret poduzetnika i obrtnika Općine Pićan u novom društveno-vatrogasnom domu u Sv. Katarini.


Općina Pićan je bogata gospodarskim aktivnostima sa svojih 120 gospodarskih subjekata, od kojih je 67 obrta i 53 d.o.o. ili j.d.o.o. Samo u 2023. godini otvoreno je 12 novih obrta i poduzeća.


S obzirom na to da veliki dio pićanskog stanovništva čine obrtnici i poduzetnici, njihov je doprinos Općinskom proračunu od velike važnosti, a njihove su potrebe iznimno bitne, te je iz te važnosti proizašla ideja da se organizira susret poduzetnika na kojem će se predstaviti rad Općine Pićan za početak, ali prvenstveno čuti glas, prijedlozi, ideje i potrebe gospodarstvenika.


Svi građani svjesni su postojanja Općine, naravno, ali malobrojni su oni koji znaju točno što Općina radi i na što konkretno troši proračunski novac, stoga su te informacije predstavljene sudionicima, kao i vizija, cilj i prioriteti Općine, a prezentiran je i prijedlog Proračuna za 2024. godinu, te su prikazani razvojni projekti u pripremi ili u tijeku realizacije. Osim toga, predstavljene su informacije o Poduzetničkoj zoni Pićan-jug, kao i prikaz dostupnih potpora za gospodarstvo.


Uslijedilo je predstavljanje poslovanja Rockwool Adriatic d.o.o.-a koje je prezentirala Anđelka Toto Ormuž, obrta Transport Armando koje je prezentirao Nino Jakačić, iskustva iz poslovanja Udruženja obrtnika Labin koje je prezentirao Nevenko Baćac, te kratka, ali dojmljiva i zanimljiva prezentacija o izazovima poduzetništva s naglaskom na tržište rada koju je prezentirala Vera Čubranić Bocak iz Upskill Lab d.o.o.-a, ujedno i moderatorica susreta.


Saborski zastupnik Emil Daus najavio je svoje sudjelovanje na susretu, ali je nažalost u zadnji čas morao ispričati svoj dolazak, a prenio je svim sudionicima poruku da bi rado čuo zaključke ili prijedloge koji će se izroditi iz susreta kako bi neke od njih pokušao ugraditi u određene zakonske akte. Posebno ga zanima porezna tematika i problematika radne snage, odnosno kako poduzetnici vide rješenja.


Na okruglom stolu sudionici i svi prisutni uključili su se u raspravu oko aktualnim izazovima zapošljavanja, o iskustvima s HOK i HGK, o dualnom stipendiranju, razmotrene su ideje koje bi se mogle realizirati, a ideja o objedinjenom katalogu informacija o poduzetnicima, proizvodima i uslugama Pićanštine naišla je na odobravanje svih prisutnih, stoga će Općina odmah krenuti u realizaciju tog projekta koji će koristiti svim građanima Općine, a i šire.


Cilj susreta bio je povezivanje, razmjena iskustva, izražavanje očekivanja, predstavljanje rada Općine, ali prvenstveno interakcija i konstruktivan razgovor, te stvaranje prostora za daljnju suradnju.


Zahvaljujemo svima koji su se odazvali našem pozivu i aktivno sudjelovali u susretu, a ujedno se i ispričavamo svima onima do kojih informacija o susretu nije uspjela doći, te ih pozivamo da nam se obrate kako bismo ih mogli uključiti u dostavnu listu.


Na temelju reakcija prisutnih predstavnika gospodarskih subjekata, možemo zaključiti da su ovakvi susreti korisni i produktivni, te da je ovo svakako samo prvi od mnogih koji će uslijediti u narednim godinama jer dobar tim sa dobrim namjerama može učiniti samo dobre stvari.


Vidimo se dogodine!


općina pićan susret poduzetnika poduzetnici