Odobrena posljednja bespovratna sredstva iz tekuće strategije FLAG-a Alba, za područje Labinštine sveukupno 1.570.000,00 EUR

Odobrena posljednja bespovratna sredstva iz tekuće strategije FLAG-a Alba, za područje Labinštine sveukupno 1.570.000,00 EUR

8.8.2023. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Dana 08. kolovoza 2023. godine na sjednici Upravnog odbora FLAG-a Alba donesena  je  Odluka o odabiru u okviru Mjere 2.2.1. Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/maritimne tradicije i baštine te promicanja održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a Alba za projekt „More na Dubrove“ nositelja projekta Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja. Visina bespovratne potpore iznosi 22.915,11 EUR.

Projekt uključuje provedbu manifestacije na temu ribarstva te edukativne radionice i program za djecu gdje će posjetitelji imati priliku kušati tradicionalna riblja jela spremljena od strane lokalnih ugostitelja.

Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Alba u okviru provedbe LRSR za razdoblje 2014. do 2020. godine objavila je sveukupno 12 FLAG natječaja i dodijeljena je bespovratna  potpora za 46 projekata na području Labinštine ukupne vrijednosti 1.570.000,00 EUR za sljedeće mjere:

Mjera 1.1.1. Ulaganja u jačanje konkurentnosti mikro, malih i srednjih poduzeća u sektoru ribarstva i marikulture donesene su Odluke o odabiru i dodijeljena bespovratna potpora za 19 projekata ribarima s područja FLAG-a Alba ukupne vrijednosti 129.149,04 EUR.

Mjera 2.2.1. Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/maritimne tradicije i baštine te promicanja održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a donesene su Odluke o odabiru i dodijeljena bespovratna potpora za 15 projekata ukupne vrijednosti 679.725,42 EUR.

U sklopu navedene mjere valja istaknuti:

-          rekonstrukciju i opremanje 3 edukativna dječja igrališta sa morskom tematikom na području Grada Labina u naseljima Rabac, Kature i Presika;

-          projekt izgradnje i opremanja tematskog dječjeg igrališta u Plomin Luci, Razvoj interpretatora maritimne i ribarske baštine na području Općine Kršan, izradu strategije i cost benefit analize “Očuvanje tradicije i održivi razvoj lokalnog pomorstva i ribarstva Općine Kršan“;

Bespovratna sredstva dodijeljena su i Turističkoj zajednici Grada Labina za manifestaciju „Festival kvarnerskog škampa“ u 2022. i 2023. godini, Turistkčkoj Zajednici Općine Kršan na manifestaciju „Fešta na porte“ u 2022. i 2023. godini te Općini Sveta Nedjelja za manifestaciju „Skokom do mora“ koja je provedena u 2023.godini.

Mjera 3.1.1. Ulaganja u objekte i prostore za prodaju ribe i drugih morskih proizvoda te u razvoj kratkih lanaca opskrbe u sklopu koje je donesena Odluka o odabiru i dodijeljena bespovratna potpora za projekt Rekonstrukcija i opremanje gradske ribarnice u sklopu tržnice Labin ukupne vrijednosti 409.147,75  EUR.

Mjera 4.2.1. Potpora za aktivnosti ulaganja u zaštitu okoliša sa ciljem očuvanja morskog okoliša, ribljih vrsta i drugih morskih organizama, te zaštitu obalnih područja u sklopu koje su donesene 2 Odluke o odabiru i dodijeljena bespovratna potpora  Gradu Labinu i Općini Raša za aktivnosti čišćenja mora i priobalja na području Grada Labina i Općine Raša ukupne vrijednosti 78.196,29 EUR.

Mjera 5.2.1. Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama u sklopu koje je doneseno 9 Odluka o odabiru  ukupne vrijednosti 271.910,16 EUR. Bespovratna sredstva dodijeljena su svim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Grada Labina te Općinama Raša, Sveta Nedelja, Kršan i Pićan.

Dobivenim potporama rekonstruirane su kuhinje Osnovne škole Ivo Lola Ribar -Labin i  Ivan Goran Kovačić-Čepić, te opremljene kuhinje Osnovne škole Ivo Lola Ribar- Labin, Ivan Goran Kovačić-Čepić, Matije Vlačića-Labin, OŠ Ivan Batelić -Raša, OŠ Vladimira Nazora-Potpićan, Dječji vrtići Pjerina Verbanac-Labin, Kockica-Kršan i Lišnjak-Pićan, Centar Liče Faraguna-Labin, te Srednja škola Mate Blažine Labin.

Projekti se provode sa svrhom poboljšanja uvjeta za kvalitetniju pripremu hrane sa naglaskom na  povećanje konzumacije proizvoda ribarstva i akvakulture među vrtićkom i školskom populacijom.

Veliko HVALA  svim nositeljima projekta što svojim projektima doprinose valorizaciji i očuvanju ribarske tradicije.

Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

flag alba labinština poticaji ribarstvo