Odfržana interpretativna šetnja Parkom skulptura Dubrova u društvu umjetnika i zaljubljenika u umjetnost

Odfržana interpretativna šetnja Parkom skulptura Dubrova u društvu umjetnika i zaljubljenika u umjetnost

30.7.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U srijedu 28. srpnja 2021. TZ Grada Labina u suradnji sa Udrugom Mediteranski kiparski simpozij organizirao je interpretativnu šetnju za dvadesetak sudionika koji su došli upoznati čari Parka skulptura Dubrova i umjetnike Erosa Čakića, Sinišu Majkusa i Mirka Zrinšćaka, sudionike 43. Mediteranskog kiparskog simpozija.

Šetnja je započela ispred informativnog centra Kocke gdje su sudionici istražili unutrašnjost ovog zanimljivog umjetničkog zdanja, a potom su se zaputili prema prvim skulpturama Dušanja Džamonje, Vladimira Gašparića Gape, Jasne Bogdanović i Hiroshi Mikamija. Prošavši kroz Gašparićev "Portal" vodičkinja i povjesničarka umjetnosti Vedrana Juričić, odvela je posjetitelje u svijet trodimenzionalne umjetnosti u istarskom kamenu koja već pola stoljeća krasi livade Dubrove.

Približavajući se amfiteatru "Dolac" posjetiteljima su se lagano zabijelile cipele od kamene prašine koja je krošnje Dubrove ovila u bijelo. Znatiželjnici su ispitivali umjetnike i klesara o njihovom radu, o kamenu i inspiraciji, a oni su spremno odgovarali na pitanja. Grupa se kratko odmorila u "Dolcu" , a potom je krenula  vijugavo od skulpture do skulpture, istražujući njihovu formu i teksturu. Jedinstveni doživljaj hodanja po umjetničkom dijelu, tzv. Bijeloj cesti nikoga nije ostavio ravnodušnim. Večer je završila ugodnim druženjem na Stanciji Dubrova.

Posjeti Parku i umjetnicima koji trenutno u njemu stvaraju mogući su svakodnevno, a organizatori će svakako uskoro ponoviti i vođenu šetnju Parkom.

Osim ljubitelja umjetnosti iz Labina i šire okolice, u šetnji pridružili su se i predstavnici tvrtke Kamen d.d. iz Pazina, dugogodišnjeg donatora materijala za kiparske simpozije na Dubrovi.

tz grada labina interpretativna šetnja vedrana juričić park skulptura dubrova