Odabrani autohtoni suveniri, jelo i doživljaj na temu rudarske baštine Labinštine

Odabrani autohtoni suveniri, jelo i doživljaj na temu rudarske baštine Labinštine

29.7.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Završio je natječaj za autohtoni suvenir, jelo i doživljaj na temu rudarske baštine Labinštine u okviru projekta Inspiracija koji se bavi revitalizacijom gradova bogate industrijske baštine: Labina, Rijeke, Trbovlja i Slovenske Bistrice kroz razvoj kulturnog turizma. Pristigle prijedloge za tri natječajne kategorije prošlog su tjedna pregledali predstavnici partnera projekta Inspiracija: Labin Art Express XXI, TZ Labin i Naj tura. Temeljem prosječne ocjene, izabrane su sljedeće prijave tj. prijedlozi:

 

Kategorija autohtonih suvenira:

Ivona Verbanac Rudarska značka (nagrada 150 Eura bruto)

Marko Ambroš Šoht – 3D privjesak za ključeve (nagrada 150 Eura bruto)

Kategorija autohtonog jela:

Restoran Kvarner Rudarski meni (nagrada 100 Eura bruto)

Kategorija autohtonog doživljaja:

Majda Milevoj Klapčić (mentorica) i učenici Srednje škole Mate Blažine (Petar Dundara i Martin Šverko) Lov na blago (nagrada 100 Eura bruto)

 

Ivona Verbanac je umjetnica iz Labina, njen prijedlog suvenira u obliku rudarske značke predstavlja dva ukrštena čekića te je međunarodni znak za rudnike i rudarenje. Dimenzije odabranog suvenira su 17x17 mm, boja starog zlata, a materijal izrade zamac. Na znački će biti ugraviran naziv projekta na hrvatskom i slovenskom (Inspiracija) te na engleskom jeziku.

 

Marko Ambroš je arhitekt i suosnivač produkcijskog kolektiva Deminutiv studio, bavi se izradom prototipa i maloserijskom proizvodnjom prezentacijskih materijala, objekata i instalacija. Na natječaj je prijavio tri prijedloga za suvenir na temu industrijske baštine Labinštine, među kojima je komisija odabrala 3D privjesak u obliku labinskog Šohta.

Labinski restoran "Kvarner" predložio je pobjednički rudarski meni koji se sastoji od tradicionalne maneštre s trukinjicu (kukuruz), junećih obraza od boškarina u umaku od terana s njokima, te krafima s orasima.

 

Učenici Srednje škole Mate Blažine, Petar Dundara i Martin Šverko, s mentoricom Majdom Milevoj Klapčić osmislili su turu/igru "Lov na blago" koja povezuje 15 labinskih punktova vezanih uz industrijsku baštinu (Šoht, Spomenik rudaru borcu, Aleja velikana, rodna kuća Giuseppine Martinuzzi, veliko rudničko kupatilo, Gradska knjižnica Labin...) a namijenjena je i djeci i starijima (roditeljima te svim zainteresiranima za industrijsku baštinu Labinštine). "Lov na blago" moguće je proći na nekoliko načina, predviđeni su prosječni put, najbrži put te najteži put do blaga.

 

Partneri projekta Inspiracija zahvaljuju se svima na sudjelovanju, te čestitaju svim autorima i autoricama izabranih prijedloga.

autohtono jelo labinština suveni autohtoni suvenir rudarska baština lov na blago labinsko autohtono jelo krafi labinjonski krafi