Od utorka ponovno rastu cijene goriva! Štern pomalo iznenađen: Najveći razlog za poskupljenje je jačanje dolara! Eurosuper 95 iznad 11 kuna?

Od utorka ponovno rastu cijene goriva! Štern pomalo iznenađen: Najveći razlog za poskupljenje je jačanje dolara! Eurosuper 95 iznad 11 kuna?

19.8.2012. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Gorivo od utorka ponovno poskupljuje i to za 30 i više od 30 lipa po litri, ovisno o vrsti naftnih derivata! Točne brojke, odnosno nove cijene za naredni dvotjedni period za sve vrste naftnih derivata, tijekom ponedjeljka će objaviti Ministarstvo gospodarstva.

Neslužbene najave o tome da će nova cijena najprodavanijeg eurosupera 95 od utorka iznositi 11,01 kunu po litri (za razliku od dosadašnjih 10,69 kuna po litri), a eurodizela 10,26 kuna po litri (za razliku od dosadašnjih 9,96 kuna po litri), za Index je prokomentirao predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern.

"Meni je to bilo malo neočekivano, jer za to nema razloga. Cijena na mediteranskom tržištu tek je malo porasla. Najveći razlog za poskupljenje je jačanje dolara, a cijene se mjere u dolarima i zato toliko poskupljenje goriva", pojasnio je Štern.

Upitali smo ga i ima li nade da će nakon novog vala uzastopnih poskupljenja cijene goriva u Hrvatskoj iznova krenuti silaznom putanjom. Štern kaže kako je tako nešto teško predvidjeti, jer osim o situaciji na svjetskom naftnom tržištu puno toga ovisi i o tečaju dolara.

Budući da jesen europskim i svjetskim financijskim tržištima donosi nove probleme, a cijene goriva rastu po čitavoj Europi, čini se da će hrvatski građani gorivo u budućnosti plaćati samo sve više i više. Vlada je posljednju "psihološku granicu" postavila na 12 kuna, a ovakvom dinamikom rasta cijena moglo bi je se doseći već ove jeseni.

poskupljenje gorivo benzin euro super 95 standard energetici