Od sutra na snazi novi Ovršni zakon: FINA izravno naplaćuje dugove s bankovnih računa dužnika

Od sutra na snazi novi Ovršni zakon: FINA izravno naplaćuje dugove s bankovnih računa dužnika

14.10.2012. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Odzvonilo je neplaćanju novčanih kazni i neisplati plaća. Sutra na snagu stupa Ovršni zakon koji će omogućiti izravnu naplatu dugova putem Fine i to na temelju pravomoćnih sudskih i ovršnih odluka. Izravno će se moći naplatiti i radnici kojima poslodavci ne isplaćuju plaće.

Radnik će se moći izravno naplatiti i to na temelju potvrde poslodavca o neisplati dospjele plaće, naknade za plaće ili otpremnine. Poslodavac ima 30 dana da sudski ospori naplatu, a ako ne uspije, Fina će banci izdati nalog za prijenos zaplijenjenog novca. "Jednostavno u teoriji, no neizvedivo u praksi", izrazio je sumnju laburist Dragutin Lesar kada je Sabor krajem rujna donosio zakon.

"Poslodavci koji ne isplaćuju plaću, ne daju radnicima niti obračun da nešto nisu isplatili. Ovdje se radi opet o jednoj lažnoj nadi koja se radnicima nudi da će ovršnom isplatom moći ovršnim postupkom blokirati i s računa poslodavca naplatiti potraživanje", rekao je Lesar na saborskoj raspravi.

Neplaćeni računi naplaćivat će se bez odvjetničkih troškova

I zastupnici HDSSB-a su bili suzdržani. "Zakon neće popraviti standard građana", smatra Boro Grubišić. "Dakle, zbog toga se i urušila ova država, zbog toga imamo ovoliko ovrha, zbog toga ovaj narod ne može platiti televizijsku pretplatu, svoje telefonske račune i sve ostalo. Jer je osiromašen, ogoljen do srži, do korijena", istaknuo je Grubišić.

Prihvaćanjem novog zakona Sabor je u ropotarnicu povijesti poslao HDZ-ov institut javnih ovršitelja, ocijenivši kako su nova pravila pravednija i kvalitetnija, a jedan od ciljeva zakona je i rasterećenje sudova.

"U ovom sistemu do rasterećenja sudova ne bi došlo zato što bi se povodom svih žalbi i prigovora na rad ovršitelja određivala nadležnost općinskih sudova. Dakle, oni bi zasigurno imali povećanje predmeta umjesto smanjenja", pojasnila je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt.

Što se pak tiče građana koji imaju neplaćene račune, dosad im je pružatelj usluga, kako bi se naplatio, preko odvjetničkog ureda sjedao na plaću, a građani su pri tom morali snositi i troškove odvjetnika. Sad će te tvrtke, kako bi se naplatile, ići izravno na sud koji daje nalog Fini za blokiranje računa, a građanima će biti jeftinije jer više neće plaćati odvjetnika. Brojke govore kako je od početka godine 38 tisuća građana dužno 2,3 milijarde kuna, a blokirane račune ima njih 30 tisuća.

računi dug dugovanje ovrha ovršni zakon fina