Od sutra (15.10.2015) se medicinska marihuana može dobiti na recept

Od sutra (15.10.2015) se medicinska marihuana može dobiti na recept

14.10.2015. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

7. listopada u Narodnim je novinama objavljen Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o propisivanju i izdavanju lijekova na recept u kojemu, između ostalog stoji:

"Lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol (u daljnjem tekstu: THC), dronabinol ili nabilon propisuju izabrani doktori medicine u djelatnosti opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept."

Također, u novom Pravilniku piše i kako se lijekovi koji sadrže THC, dronabinol i nabilon mogu  propisivati za ublažavanje tegoba kod multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Količina propisanog THC-a ne smije biti veća od 0,75 grama

Lijekovi koji sadrže THC moći će se propisivati na recept u količini potrebnoj za liječenje do najviše 30 dana, a ukupna količina propisanog THC-a ne smije biti veća od 0,75 grama. Pravilnik, uz lijekove, predviđa galenske pripravke (na temelju recepta) i magistralne pripravke (masti, otopine, čajevi).

Doktori medicine obvezni su na recept za magistralni pripravak propisati količinu THC-a za pojedinačnu dozu, vrstu biljne droge i biljnog pripravka iz koje će se izraditi magistralni pripravak, broj pojedinačnih doza, ljekoviti oblik, te doziranje i način uporabe. Za pripravu magistralnog pripravka za medicinsku inhalaciju koristit će se osušeni cvatući vršni dijelovi biljke Canabis sativa.

S obzirom da je Pravilnik objavljen 7. rujna u Narodnim novinama, od sutra, osmog dana od objave, bi pacijenti mogli na recept dobiti navedene pripravke.

Nijedan pripravak na bazi indijske konoplje nije sposoban zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest

Pravilnik propisuje da biljni pripravci za izradu magistralnih i galenskih pripravaka trebaju imati utvrđenu količinu THC-a koju određuje magistar farmacije prilikom izrade pripravka.

Stručno povjerenstvo za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe završilo je u kolovozu s radom i donijelo smjernice za uporabu indijske konoplje u medicinske svrhe.

Povjerenstvo je ustvrdilo kako prikupljeni znanstveni dokazi pokazuju da nijedan pripravak na bazi indijske konoplje nije sposoban zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest, zaustaviti progresiju multiple skleroze ili AIDS-a. No, neki pripravci smanjuju simptome pa se preporučuje njihovo korištenje uz druge konvencionalne oblike liječenja.

Time je stvoren pravni okvir za uvoz lijekova na bazi indijske konoplje u Hrvatsku. Pravilnikom  je pripisano da se lijekovi koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), donabinol i nabilon mogu izdavati samo u ljekarnama na liječnički recept.

No, hoće li to zaista moći?

Naime, kontaktirali smo nekoliko zagrebačkih ljekarni i niti jedna još nije znala ništa službeno o tome. "Sve što znamo, znamo iz medija", rekli su nam.

Index je pokrenuo peticiju za potpunu legalizaciju marihuane - u industrijske, medicinske i rekreativne svrhe. I dalje možete dati svoj potpis.

> Potpišite peticiju: Tražimo potpunu legalizaciju marihuane

medicinska marihuana marihuana kanabis zdravlje život thc palijativa