Od ponoći jeftinije gorivo

Od ponoći jeftinije gorivo

31.8.2009. // HRT // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Cijene motornih benzina u Hrvatskoj bi, kako se neslužbeno doznaje, noćas od ponoći mogle biti niže za oko 2,4 posto. Pojeftiniti bi trebao i plavi dizel, dok se cijene ostalih dizelskih goriva ne bi mijenjale. Na benzinskim postajama na kojima je eurosuper 95 do sada koštao 7,99 kuna po litri od sutra bi se trebao prodavati po 7,8 kuna. Za 19 lipa po litri mogao bi pojeftiniti i super 95 i nova bi mu cijena bila 7,71 kunu (do sada 7,9 kuna). Za 2,6 posto može se očekivati i pojeftinjenje supera plus 98 koji bi tako koštao 7,87 kuna po litri (do sada 8,08 kuna), dok bi plavi dizel s cijenom od 3,99 kuna (do sada 4,12 kuna) trebao biti jeftiniji za 3,2 posto.

U najnovijoj, još uvijek dvotjednoj korekciji cijena naftnih derivata prema važećem pravilniku cijene ostalih dizelskih goriva, kako se neslužbeno doznaje, trebale bi ostati iste - eurodizela 7,23 kune po litri, dizela 7,07 kuna, a loživog ulja 4,49 kuna.

Prema pravilniku, promjena maloprodajnih cijena naftnih derivata ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana i kretanju tečaja dolara.

Budući da je danas zadnji dan u mjesecu, rok je i za mjesečni obračun novih cijena autoplina, a neslužbeno se doznaje da bi od sutra cijena autoplina mogla porasti za 3,5 posto, s dosadašnje 4,02 kune po litri na 4,16 kuna. Prema pravilniku o utvrđivanju cijena ukapljenog naftnog plina (UNP), prodajne cijene UNP-a utvrđuju se svaki mjesec, odnosno obračun se radi zadnjeg dana u mjesecu i primjenjuje od prvog dana sljedećeg mjeseca.

benzin gorivo Ina OPEC cijena crno zlato cijena eurodizel eurosuper loživo ulje