Stampar M - Stampar

Od petka 21.3.u Sloveniju se više ne može sa starim osobnim iskaznicama, a od 1. srpnja na slovenskim cestama potrebne vinjete na vozilima

Od petka 21.3.u Sloveniju se više ne može sa starim osobnim iskaznicama, a od 1. srpnja na slovenskim cestama potrebne vinjete na vozilima

20.3.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Kroz Sloveniju sa 35 eura i samo sa novom osobnom iskaznicom.

 

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH da od petka, 21. ožujka, za hrvatske državljane više neće postojati mogućnost prelaska hrvatsko-slovenske granice sa starim osobnim iskaznicama, priopćio je u četvrtak popodne MVPEI.

U noti slovenskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da stare osobne iskaznice ne udovoljavaju sigurnosnim standardima Europske unije. Za prelazak hrvatsko-slovenske granice će se od 21. ožujka 2008. uvažavati putovnice ili novije osobne iskaznice koje se u Republici Hrvatskoj izdaju od 1. siječnja 2003., kao i do sada uz posebno priložen obrazac nadležnih tijela, stoji u priopćenju.

Zanimljivo je da u Ministarstvu nisu tijekom jutra imali tu informaciju. Nakon što smo u više navrata polušali provjeriti informaciju o zabrani ulaska u Sloveniju sa starom osobnom, u uredu glasnogovornika Ministarstva nam je nešto prije 15 sati rečeno kako će se u Sloveniju i dalje moći putovati uz staru osobnu.

Što će to značiti za građane koji su na put sutra planirali krenuti sa starim dokumentima ne treba naglašavati ali trebalo bi podsjetiti Ministarstvo na pravovremeno i istinito obaviještavanje javnosti o ovako važnim promjenama.

 

Sva osobna vozila i motocikli na slovenskim će autocestama i brzim cestama od 1. srpnja morati biti opremljeni tzv. vinjetama, naljepnicama za naplatu cestarine kakve se primjenjuju u Švicarskoj i Austriji, čime će za ta vozila prestati dosadašnji način naplate na naplatnim kućicama, dok će se dosadašnji sustav koristiti samo za teretni promet, izjavio je na konferenciji za novinare u četvrtak ministar prometa Radovan Žerjav.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da cijena godišnje vinjete za osobna vozila iznosi 55 eura, a polugodišnje vinjete 35 eura, dok će motocikli za cjelogodišnju vinjetu plaćati 22,5 eura.

Kako je na konferenciji za novinare izjavio Žerjav, uz pretpostavku da će se godišnje prodati 5,8 milijuna vinjeta, računa se da će se od naplate cestarine na novi način realizirati dvadeset milijuna eura godišnje više nego što je to do sada bio slučaj. Novi sustav povećat će protočnost i sigurnost prometa jer će se manje vlasnika odlučivati za vožnju sporednim cestama. Računa se i na višu zaradu od vozila u tranzitu, dok će manje nego do sada u prosjeku biti opterećeni domaći korisnici prometne infrastrukture.

U prvoj fazi kontrolu vozila, odnosno to jesu li opremljena vinjetama, obavljat će policija, a nakon obuke nadzor će preuzeti državna agencija za autoceste DARS, koja upravlja autocestama. Kako je istaknuo Žerjav, moguća je i kontrola preko kamera.

Do rujna ove godine betonske pregrade uz naplatne kućice biti će uklonjene, osim onih uz traku koja će biti rezervirana za teretni promet, a do njihova uklanjanja brzina vozila pri prolazu uz njih biti će ograničena na 50 kilometara na sat.

Novi sustav važit će do uvođenja tzv. satelitskog sustava praćenja vozila i plaćanja cestarine po kilometru, koji se za teretna i osobna vozila namjerava uvesti za nekoliko godina, a sada je u fazi ispitivanja, naveo je Žerjav.

 

dežela sustav vinjete Slovenija 1.srpnja vožnja