Od lipnja veće cestarine na Ipsilonu, s ENC-om cijena ostaje ista

Od lipnja veće cestarine na Ipsilonu, s ENC-om cijena ostaje ista

27.5.2015. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Od 1. lipnja pa do 30. rujna 2015. godine na Istarskom ipsilonu primjenjivat će se novi cjenik cestarine čime će cijene putovanja porasti za 10 posto, priopćili su iz Bina-Istre. Ovu mjeru Bina-Istra najavljuje kao nužnu za kompenziranje nedovoljne razine prihoda u ovim otežanim gospodarskim uvjetima.

Pojašnjavaju kako od uvođenja PDV-a na cestarinu u rujnu 2014., Bina-Istra bilježi smanjenje prihoda obzirom da trošak PDV-a od 25% nije dodala na cijenu cestarine već je taj trošak preuzela na sebe.

Ističu kako se ovo najavljeno poskupljenje neće odnositi na vozače koji koriste ENC uređaj jer će se sadašnji popusti povećati kako bi učestalim korisnicima cijena ostala ista.

- Kada smo prošle godine, na zahtjev Ministarstva financija radi potpune usklađenosti sa Europskim propisima, uveli PDV od 25% na cestarinu, tada smo sve učinili da za naše korisnike ova mjera bude neutralna odnosno da cijena cestarine ne poskupljuje za 25%. Treba dodati da pravne osobe, koje ostvaruju pravo na povrat PDV-a, danas plaćaju znatno nižu cestarinu od prijašnje. Ova situacija, bez obzira na povećanje prometa koje bilježimo, stvara manjak prihoda, nama potrebnog za pokrivanje troškova održavanja infrastrukture koji u ljetnim mjesecima, zbog velikog intenziteta prometa, značajno rastu, kazao je Christian Santaleza, direktor Bina-Istre upravljanje i održavanje.

Dodaje, kako Ipsilon, kojim godišnje putuje više od 8 milijuna vozila godišnje, jest i mora ostati moderna prometnica bez obzira što su pojedini dijelovi u prometu gotovo 35 godina, kao što je to npr. tunel Učka.

- Zbog toga nastavljamo sa našim visokim standardima održavanja i obnove koji osiguravaju što udobnije i sigurnije putovanje našim korisnicima pa će se na taj način godišnji proračun za održavanje koji iznosi 75 milijuna kuna realizirati i u 2015. godini. Ovaj cjenik, koji će biti u primjeni od 1. lipnja do 30. rujna 2015., predstavlja adekvatan način da bi se osigurala financijska stabilnost do kraja ove godine, što je preduvjet za nastavak izgradnje Ipsilona, a istovremeno ne opterećuje učestale korisnike koje uglavnom čine domicilno stanovništvo koji u pravilu putuju uz ENC uređaj, kazao je Santaleza.

Kako bi ovo povećanje što manje opteretilo vozače, za one koji do sada nisu koristili ENC uređaj, Bina-Istra, počevši od 1. lipnja 2015. pojednostavljuje uvjete zasnivanja pretplatničkog odnosa uvođenjem novog ENC paketa po promotivnoj cijeni.

Riječ je o modelu koji, neovisno o broju putovanja, nudi 10% popusta na svim dionicama Istarskog ipsilona, uključujući i tunel Učku. Ovaj model nije vremenski ograničen što znači da uplaćeni iznos koji se koristi za plaćanje cestarine s popustom, dostupan je bez roka trajanja.

- Naše statistike govore da od 26.000 korisnika, koje bilježimo dnevno na Ipsilonu, njih 50% je odabralo naše ENC pakete kojima se ostvaruju popusti na cestarinu. Povlaštene cijene rezervirane su za učestale korisnike pa, da bi ti popusti bili što značajniji i ponuđeni što većem broju korisnika, naši modeli uvjetuju da naš pretplatnik prethodno uplaćeni iznos iskoristi u vremenu od 90 dana. Istina je da nam se u posljednje vrijeme javljaju pretplatnici s komentarom da nešto manje putuju te im zbog toga ostaje neiskorišten iznos na računu nakon isteka roka trajanja pretplate. Do sada se nismo odlučili uvoditi promjene jer su današnji modeli vrlo fleksibilni pa rok trajanja nije predstavljao realan problem.

No, iako trenutno promet na Ipsilonu raste za nešto više od 3%, istovremeno primjećujemo da, zbog otežane gospodarske situacije, domicilno stanovništvo manje putuje pa očito jedna kategorija korisnika sve manje odabire ovu vrstu pretplate. Obzirom na to, ne smijemo zanemariti očekivanja naših korisnika, istina trebalo nam je vremena, ali 1. lipnja uvodimo proizvod koji će se jedne strane približiti potrebama korisnika, a s druge strane poticati rast prometa, pojašnjava Santaleza.

Dobra vijest za postojeće pretplatnike je da prelazak na novi model je besplatan te postojeća sredstva na računu mogu iskoristiti bez vremenskog ograničenja. Za one koji još nisu, a žele postati pretplatnici, u periodu od 1. lipnja do 30. rujna, svaki novi korisnik koji odabere model pretplate s popustom od 10% na cijenu cestarine, ostvaruje pravo na jedan ENC uređaj po promotivnoj cijeni od 1 kune. Da bi zasnivanje pretplatničkog odnosa bilo čim dostupnije, pored prodajnih mjesta Bina-Istre, od sada je moguće naručiti ENC paket putem Internet stranice Bina-Istre te odabrati za mjesto isporuke korisniku najbliži ured Hrvatske pošte, navode u Bina-Istri.

 

 

cestarina bina istra ipsilon poskupljenje promet