Od jučer Požane ponovno otvorene za teretni promet

Od jučer Požane ponovno otvorene za teretni promet

24.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Na graničnom prijelazu Sočerga-Požane od jučer je ponovno dopušten promet teretnim vozilima do sedam i pol tona. Ponovno uvođenje prometa teretnih vozila na tom hrvatsko-slovenskom graničnom prijelazu omogućila je uredba slovenske vlade koja je jučer stupila na snagu. Njome je opozvana zabrana prometa teretnih vozila prema ranijoj slovenskoj uredbi o određivanju graničnih prijelaza za međunarodni i međudržavni promet na vanjskoj granici Europske unije.

 


Tvrtke iz primorskog dijela Slovenije pozdravile su ponovnu uspostavu teretnog prometa na tom prijelazu preko svoje komorske udruge, navevši da je politika tako pozitivno odgovorila na neke njihove prijedloge. Zadovoljni zbog otvaranja tog graničnog prijelaza za teretni promet su i hrvatski prijevoznici, iako ova odluka tek manjim dijelom zadovoljava transportne potrebe sjeverne i središnje Istre.
Prvog dana primjene uredbe na Požanama nije zabilježen veći promet teretnih vozila.


- Mnogi još uvijek ne znaju za ovu odluku kojom se tek manjim dijelom vraća teretni promet na granični prijelaz Požane. Uklanjanjem zabrane vratit će se 20 posto prijašnjeg prometa, tako da dozvola pogoduje tek teretnom prometu uglavnom za osobne potrebe i malu privredu. Velika gospodarstva i prijevozničke tvrtke u Istri morat će se i dalje služiti graničnim prijelazom Kaštel, kaže Ida Bašić, članica klastera istarskog transporta.

S. ŽULIĆ

GP Požane Požane granični prijelaz teretnjaci promet Sočerga Valter Flego