Od 15. ožujka mijenja se model prikupljanja ambalažnog otpada

Od 15. ožujka mijenja se model prikupljanja ambalažnog otpada

10.3.2008. // Poslovni dnevnik // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je od 2006. godine građane isplatio s milijardu kuna za prikupljeni ambalažni otpad, a ukupan iznos koji je Fond isplatio i građanima i tvrtkama prikupljačima još je i viši. Donositelj za svaku bocu dobiva 50 lipa, trgovcu koji preuzme ambalažu pripada 15 lipa po komadu za manipulativne troškove, a ovlaštenim sakupljačima Fond po svakoj toni isplaćuje 225 kuna.

Gdje se dijele novci moguće su i zloporabe, u ovom slučaju ne kod građanstva nego kod trgovaca i ovlaštenih sakupljača. Stoga su u Fondu, poučeni višekratnim zloporabama, odlučili promijeniti dosadašnji model prikupljanja ambalažnog otpada. Novi će model za trgovce i ovlaštene sakupljače biti u primjeni od 15. ožujka, a za kućanstva najvjerojatnije od 1. travnja.

Po novom modelu prikupljanja
, koji jamči i daleko bolje sanitarno-higijenske uvjete, kako tumači direktor Fonda Vinko Mladineo, trgovci će plastične boce pakirati u žute vreće, a nakon što u svaku stave po 50 komada, zatvarat će ih kodiranom sigurnosnom naljepnicom.

Po istom principu limenke će se pakirati u smeđe vreće, u koje stane po 150 komada.

Istovjetan model, vjerojatno od 1. travnja, kreće i za kućanstva koja će posebnim vrećama za svaku vrstu ambalaže opskrbljivati ovlašteni skupljači, obilazeći kvartove najvjerojatnije u razmacima od 15 ili sedam dana, ovisno o učinku iz prvih nekoliko tjedana nakon što ta aktivnost zaživi.

Na red dolazi prikupljanje boca od jestiva ulja, deterdženata, šampona i kozmetike, lijekova te plastičnih vrećica iz svakodnevne kupnje, čija razgradnja u prirodi traje i do 1000 godina. Da bi ukupan postupak prikupljanja ambalažnog otpada tekao što transparentnije, destinacije svih velikih skupljača/trgovaca bit će opremljene posebnim uređajima kako bi nakon kodiranja vreća s upakiranim bocama podatke o količini on-line sustavom odmah otpremili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Iz Agrokora tvrde da će "prilagoditi poslovanje i poštovati upute Fonda", a u Coopu kažu da je "stanje vezano za otkup ambalažnog otpada u Hipermarketima Coop vrlo transparentno, evidencija se vodi na bazi broja komada ambalažnih jedinica". Probleme Fondu, misle u Coopu, vjerojatno zadaje obračun količina iz ambalažnih jedinica u kilograme. Fond je već podnio prijave protiv tvrtki koje su pokušavale prevariti državu prilikom otkupa otpada.

ambalaža otpad prikupljanje limenke Fond za zaštitu okoliša energetska učinkovitost