Od 1. siječnja 2008. uvodi se osobni identifikacijski broj

Od 1. siječnja 2008. uvodi se osobni identifikacijski broj

14.11.2008. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Osobni identifikacijski broj (OBI), značajan u reformi javne uprave, počet će se primjenjivati od 1. siječnja iduće godine. Najavio je to danas premijer Ivo Sanader otvarajući konferenciju “E-uprava po mjeri građana”.

– Uvođenjem OIB-a suzbit će se prostor za mito i korupciju. Pravednije će se raspoređivati državni novac jer ćemo na jednom mjestu imati i sve informacije o oblicima pomoći koje dobivaju građani – rekao je Sanader. Reforma državne uprave, koja treba postati servis građanima, pretpostavka je za završetak pregovora s EU, istaknuo je Sanader.

Ministar financija Ivan Šuker rekao je, pak, da bi bilo nepošteno reći da će sve institucije od 1. siječnja biti spremne za korištenje OIB-a. Među njima je svakako gruntovnica, ali Ministarstvo financija, Ministarstvo unutarnjih poslova... imaju riješene uvjete za uvođenje OIB-a, poručio je Šuker.

 

Hrvatska će 1. siječnja iduće godine uvesti osobni identifikacijski broj (OIB), koji će se, za razliku od sadašnjeg JMBG-a, utvrđivati slučajnim odabirom pa se iz njega više neće moći iščitati osobni podaci, odlučio je danas Hrvatski sabor, donijevši Zakon o osobnom identifikacijskom broju.

 

Građani zbog novoga broja neće morati mijenjati svoje dokumente već će se on uvoditi na službene dokumente kako se oni budu mijenjali - za novorođene osobe i novoosnovane tvrtke uveo bi se početkom iduće godine, a za postojeće fizičke i pravne osobe do početka 2011. Do tada će im postojeći JMBG, matični broj ili sistemski broj koji im je dodijelila Poreza uprava biti zamijenjen OIB-om, koji će biti upisan u sve službene evidencije u kojima se te osobe vode (npr. Zemljišne knjige, evidencije trgovačkih sudova, Središnje depozitarne agencije itd.).

OIB će imati jedanaest znamenki i ispred toga oznaku HR, izdavat će ga Porezna uprava, a dodijeljivat će se hrvatskim državljanima, pravnim osobama sa sjedištem u Hrvatskoj, kao i strancima koji žele obaviti neku transakciju u Hrvatskoj.

 

Postupak određivanja i dodjele OIB-a, kao i postupak dostave, te sadržaj evidencije o osobnim identifikacijskim brojevima propisat će se posebnim pravilnikom, a njega je ministar financija dužan donijeti u roku četiri mjeseca od stupanja na snagu donošenja zakona.

 

 

 

identifikacija Zakon o osobnom identifikacijskom broju Zakon Ministarstvo financija porez propis OIB broj prevencija mito korupcija