Očekuje se tristotinjak sudionika na Danima kruha u Labinu

Očekuje se tristotinjak sudionika na Danima kruha u Labinu

10.10.2013. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom obilježavanja nacionalne manifestacije „Svehrvatske smotre dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje“ koja se održava u Labinu 13. listopada 2013. godine, zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Bruno Hrvatin i ravnatelj OŠ „Ivo Lola Ribar“, koja je ujedno i škola domaćin ovogodišnje manifestacije, Miro Alilović, danas su na konferenciji za medije predstavili program događanja.

Zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković iznio je osnovne podatke o samoj manifestaciji kao i ciljeve koje se ovom manifestacijom želi postići. Obilježavanje Dana kruha pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju djece i učenika za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode.

 

Očekuje se tristotinjak sudionika

 

Ravnatelj OŠ „Ivo Lola RIbar“ Miro Alilović predstavio je program događanja, stavljajući naglasak na dan 13. listopad (nedjelja), kada se zapravo dešava glavnina događanja s početkom u 10,00 sati. U ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluje 70- tak vrtića, osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, ali i iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije (Vojvodine). Preko tri stotine sudionika na više od osamdeset štandova predstavit će tradicijsko pripremanje kruha, običaje blagovanja i žetvene običaje. Bitno je naglasiti da je preduvjet da je škola domaćin nositelj eko markice, koju je OŠ „Ivo Lola Ribar“ zaslužila još 2006. godine.
Svaku školu predstavlja ukupno četiri osobe ( 3 učenika i mentor ). Oni će predstaviti krušne proizvode i plodove zemlje svojih županija. Osim kruha i krušnih proizvoda to mogu biti i zaboravljena tradicionalna jela, recepti, ljekovita bilja i pripravci, a sve u cilju upoznavanja djece i učenika s procesom nastajanja kruha ( od zrna do kruha ), približavanja blagovanja kruha i narodnih običaja,  te upoznavanja s autohtonim plodovima zemlje.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Bruno Hrvatin naglašava da je organizator ove manifestacije Udruga Lijepa Naša, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog Sabora gospodina Ivana Leke, te pod pokroviteljstvom Istarske Županije, Grada Labina, Župnog Ureda i Turističke zajednice Grada Labina.

dani kruha miro alinović oš ivo lola ribar