Objavljeni rezultati nadzora Holcimove cementare prošlog lipnja: Sanitarne vode bile su opasne

Objavljeni rezultati nadzora Holcimove cementare prošlog lipnja: Sanitarne vode bile su opasne

7.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

KOROMAČNO - Vodopravna inspekcija utvrdila je povišene koncentracije opasnih i drugih tvari, slijedom biološke i kemijske potrošnje kisika, u sanitarnim vodama Holcimove cementare u Koromačnu lani u lipnju, odgovorili su iz ove tvrtke nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša ovog tjedna objavilo rezultate nadzora koji je provelo osam inspekcijskih službi.

 

- Sanitarne vode tvornica ne ispušta u more, nego u pročistač, odnosno u kanalizacijski sustav. Stoga smo od labinskog komunalnog poduzeća 1. maj, koje upravlja tim uređajem, zatražili potvrdu o njegovoj jačini te učinkovitosti i trenutno radimo na tome. Naknadnom analizom sanitarne vode u listopadu svi parametri bili su unutar dozvoljenih vrijednosti, poručuju iz Holcima.

Alen Golja, direktor labinskog komunalca, potvrdio nam je da su ljetos u tvornici zabilježene povećane vrijednosti u odnosu na vodopravnu dozvolu, no »to nije bilo ništa drastično«.
- Sanirali smo biološki uređaj u kolovozu te ga potom i pojačano provjeravali, dodao je Golja.

Inače, u Holcimu su, tvrde, po uputama inspekcije, rekonstruirali separator naftnih derivata u automehaničarskoj radionici te dopunili plan preventivnih mjera u slučaju iznenadnog zagađenja.
Napominju da su većinu provjerenih segmenata inspekcije ipak ocijenile pozitivno.

I. R.

Holcim Koromačno Holcim Hrvatska d.o.o Albert Szabo inspekcija sanitarne vode zagađenje alen golja nadzor