Obilježeno 15 godina vatrogastva u Istri: uređeni smještajni prostori DVD Labin - Rabac i Kršan

Obilježeno 15 godina vatrogastva u Istri: uređeni smještajni prostori DVD Labin - Rabac i Kršan

16.12.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U zadnjih 15 godina istarsko vatrogastvo izraslo je u glavnog nositelja sustava zaštite i spašavanja na Poluotoku.

To što danas predstavljaju istarski vatrogasci, kako su organizirani i čime sve raspolažu u kadrovima i opremi, to smo mi mogli samo zamišljati. Istarski vatrogasci mogu zaista ponosno obilježiti 15. obljetnicu osnutka Vatrogasne zajednice Istarske županije, veli Andrija Peričić, vatrogasni veteran s četiri desetljeća provedena u vatrogastvu Zagreba, Bujštine i Pule.


Vatrogasna zajednica Istarske županije utemeljena je prije 15 godina kao krovna organizacija dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) Istre. Osnivački skup održan je u Pazinu 13. prosinca 1993., a njegovi su sudionici u prvom planu istaknuli razvoj, organizaciju i unapređenje sustava dobrovoljnog vatrogastva. Za prvog predsjednika izabran je Dino Kozlevac, zamjenik je bio Bruno Ivinić, tajnik Lucijan Benković, a zapovjednik Darko Kuzmanić. U to je vrijeme profesionalno vatrogastvo bilo odvojeno od dobrovoljnog, koje je ostalo u nadležnosti lokalne i regionalne samouprave, dok su ondašnje profesionalne vatrogasne jedinice - Pula, Rovinj, Poreč, Umag, Buzet, Pazin i Labin, organizacijski i financijski djelovale u sustavu MUP-a, tj. Policijske uprave istarske.


Prije 15 godina Istra je imala 18 registriranih DVD-a s ukupno 360 članova i svi su postali sastavni dio županijske zajednice. Raspolagali su sa sedam vatrogasnih navalnih vozila, autocisternom, 14 kombi vozila te 16 vatrogasnih pumpi. Valja podsjetiti da je nakon velikih društvenih promjena 90-ih godina zbog nedostatka zakonske regulative, ali i novca, prestala aktivnost mnogih DVD-a pa je vatrogastvo pretežito počivalo na profesionalcima. Zato je među najvažnijim zadaćama novoosnovane Vatrogasne zajednice bila obnova postojećih i osnivanje novih DVD-a.

Taj su posao vatrogasni djelatnici uspješno odradili uz potporu jedinica lokalne i regionalne samouprave, pa u Istri danas djeluju 32 DVD-a s 850 dobrovoljnih vatrogasaca.

Istodobno, izgrađeni su ili uređeni smještajni prostori za postrojbe i društva: u Buzetu je izgrađen novi vatrogasni dom za Javnu vatrogasnu postrojbu i DVD Buzet, izgrađen je novi dom DVD-a Lupoglav, uređeni su smještajni prostori većeg broja DVD-a: Labin-Rabac, Svetvinčenat, Kršan, Grom iz Kaštelir-Labinci, Lanišće i Gračišće.


Smještajni prostori, međutim, i dalje ostaju problem DVD-a i javnih vatrogasnih postrojbi, posebice u Područnoj vatrogasnoj zajednici Pula, i to za Javnu vatrogasnu postrojbu i dobrovoljna vatrogasna društva Pula, Medulin i Peroj.


U ratnim godinama istarskim su vatrogascima puno pomogli domaći i inozemni donatori, među kojima naročito treba istaknuti njemačke vatrogasce iz Giessena. Oni su krajem ''''90-ih i početkom 2000. donirali petnaestak vozila, a inicijator te izvrsne akcije bio je naš čovjek iz Motovuna Stellio Baxa, vatrogasni veteran, koji odavno živi u Njemačkoj.
Svježi zamah i vjetar u jedra vatrogastva istarske i drugih hrvatskih županija dao je Zakon o vatrogastvu iz 1999., koji je omogućio jedinicama lokalne samouprave da javne vatrogasne postrojbe ustroje kao javne ustanove i da budu njihovi osnivači te da više jedinica lokalne samouprave može osnovati područne vatrogasne zajednice.

Tako je u Istri osnovano sedam javnih ustanova - sedam javnih vatrogasnih postrojbi s ukupno 235 profesionalnih vatrogasaca, te sedam područnih vatrogasnih zajednica: Pula, Rovinj, Poreč, Umag, Buzet, Pazin i Labin. Područne vatrogasne zajednice, u sastavu kojih djeluju i 32 DVD-a, osnivači su Vatrogasne zajednice Istarske županije kao krovne organizacije profesionalnog i dobrovoljnog vatrogastva.
Na razini Vatrogasne zajednice ustrojeno je Županijsko vatrogasno zapovjedništvo, a za županijskog zapovjednika imenovan Dino Kozlevac.
Za prvih 15 godina rada Vatrogasne zajednice Istarske županije njezin predsjednik Valter Drandić veli da je to desetljeće i pol uspješnog rada. Istarsko vatrogastvo bez sumnje je izraslo u glavnog nositelja sustava zaštite i spašavanja na Poluotoku.

 

Najveći kvalitetni preokret u njegovom radu donijela je decentralizacija vatrogastva koja je omogućila da županija, gradovi i općine budu nositelji sustava vatrogastva koji je jedinstven u Hrvatskoj. Riječ je o modelu s jedinstvenom organizacijom i zapovijedanjem u kojem nema granica gradova i općina, a granica nema ni u suradnji sa susjednim županijama jer požari i slučajevi ugroze čovjeka, prirode i okoliša ne poznaju administrativne granice.


U istarskom su vatrogastvu osobito značajni razvojni programi u kojima posebno mjesto ima realizirana nabavka suvremenih vozila i opreme, program obuke i školovanja sve do razine inženjera za plemenito, ali i vrlo opasno zanimanje vatrogasca, te zajednički jedinstveni projekt videonadzora (s Hrvatskim šumama) kojim je pokrivena cijela Istra. Također, pri Vatrogasnoj zajednici ustrojena je stručna služba za zaštitu i spašavanje za obavljanje poslova iz nadležnosti jedinica lokalne i regionalne samouprave.


Istarski župan Ivan Jakovčić ističe da svi podaci zorno govore da su istarski vatrogasci najosposobljeniji i najopremljeniji u Republici Hrvatskoj. Vatrogasna zajednica Istarske županije objedinila je profesionalno i dobrovoljno vatrogastvo na najbolji mogući način. Istarski vatrogasci kvalitetno surađuju i sa susjednim županijama, a postoji dobra suradnja na Jadranu, sa Slovenijom i Italijom, što je također jamac sigurnosti naših građana i njihove imovine, kao i naših gostiju, ističe župan Jakovčić.


Godine 2003. Vatrogasna zajednica je dobila plaketu MUP-a za poseban doprinos u protupožarnoj zaštiti i, po ocjeni odgovornih, istarsko je vatrogastvo uzorno organizirano. Tako ga je ocijenio i predsjednik Republike Stjepan Mesić prigodom boravka u kampu Vatrogasne mladeži u Fažani. Tada su ga istarski vatrogasci upoznali sa sustavom vatrogastva Istre i darovali mu kacigu poznatog buzetskog proizvođača Plastika Akrapović.
- Mogli smo vidjeti na ovoj prezentaciji da je uspostavljena izvrsna koordinacija, dobra organizacija, dobro promatranje i brza reakcija. Ne bih se upuštao u to da kažem da je to najbolje, ali bolje nisam vidio, istaknuo je predsjednik Mesić.


Zaključno treba istaknuti da su zadnjih godina istarski vatrogasci prosječno godišnje imali oko 2.000 intervencija, počevši od gašenja požara do raznih tehničkih intervencija, kojih ima sve više, posebice u prometu. Vatrogastvo stoga poprima obilježja univerzalne službe koja rješava sve probleme izvan djelokruga policije i sustava zdravstva.

DVD JVP DVD Labin Rabac Dino Kozlevac DVD Kršan obljetnica vatrogasci vatrogasci Istra