Obilježena 74. obljetnica bitke pod Brdom

Obilježena 74. obljetnica bitke pod Brdom

13.9.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U povodu obilježavanja 74. obljetnice bitke pod Brdom, prve bitke labinskih partizana na naoružanu motoriziranu kolonu, delegacija Grada Labina i općina Labinštine, Udruge Antifašista Labinštine, predstavnika Udruge Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Hrvatskih invalida Domovinskog rata,  udruge Josip Broz Tito, udruge Veterana Domovinskog rata te  predstavnika Policijske postaje Labin, 13. rujna položili su vijenac na spomen obilježju.

 Polaganjem vijenca, paljenjem svijeće i minutom šutnje odana je počast poginulim labinskim partizanima. 

 Predsjednik Udruge Antifašista Labinštine, Severino Franković, podsjetio je okupljene kako je ujutro 13. rujna 1943. na mjestu današnjeg okupljanja izbio sukob labinske partizanske jedinice s nadmoćnim fašističkim trupama, koje su iz Trsta, preko Pule pohodile za Rijeku. Na ovom mjestu poginulo je 43-oje labinskih boraca, a put nadmoćnoj vojsci prema Rijeci bio je slobodan. Stradavaju redom sela,  i čitava mjesta ostaju opljačkana, a nevini ljudi su pobijeni.

 „Moramo se udružiti da mlađim generacijama prenesemo činjenice iz naše povijesti. Zajedno ćemo se zalagati za bolju budućnost s ciljem građenja mirnog i tolerantnog društva, cijeneći vrijednosti antifašizma.“ – u svom govoru poručila je Federika Mohorović Čekada.

Kratko predavanje okupljenim labinskim srednjoškolcima  o povijesnom kontekstu bitke s nacističkom vojskom u kojoj su 43 partizana izgubila živote, održao je kustos Narodnog muzeja Labin, Vedran Kos.

 

 

obljetnica pod brdom nob polaganje vijenaca komemoracija