OBILJEŽENA 65. GODIŠNJICA OSNUTKA TALIJANSKE UNIJE ZA ISTRU I RIJEKU (Audio)

OBILJEŽENA 65. GODIŠNJICA OSNUTKA TALIJANSKE UNIJE ZA ISTRU I RIJEKU (Audio)

13.7.2009. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Uoči protekloga vikenda u Čamporovici, nedaleko Svetoga Martina u općini Sveta Nedelja, obilježena je 65. godišnjica osnutka Talijanske unije za Istru i Rijeku. Pred kućom gdje je 10. i 11. srpnja 1944. godine utemeljena spomenuta organizacija sastali su se predstavnici labinske Zajednice Talijana ''''Giuseppina Martinuzzi'''', s predsjednicom Danielom Mohorović, i članovi Udruge antifašističkih boraca Labinštine s predsjednikom Severinom Frankovićem, prema kojem je Talijanska unija za Istru i Rijeku odigrala značajnu ulogu od svoga osnutka do kraja Drugoga svjetskog rata, kao i u godinama koje su uslijedile (Prilog Severino Franković).

Zadovoljstvo položajem talijanske manjine na Labinštini izrazila je Mohorović, koja se osvrnula i na Statut Grada Labina (Prilog Daniela Mohorović) Tullio Vorano, predsjednik Izvršnoga odbora labinske Zajednice Talijana, kazao je kako talijanska manjina u Istri danas ima mogućnost sudjelovati u svim segmentima društvenoga života upravo zahvaljujući organizaciji koja je osnovana te 1944., dok je Anđelo Verbanac, član Udruge antifašističkih boraca, istaknuo kako tako značajna obljetnica zaslužuje posebnu pozornost i veću proslavu.

 

Među nazočnima bile su i Maria Vorano te Barbara Kokot, ispred Zajednice Talijana, a Udrugu antifašističkih boraca predstavljali su, osim Verbanca i Frankovića, Riko Belušić te Narčizo Ružić. Cvijeće je položeno ispod spomen-ploče koja je na kuću u Čamporovici postavljena u povodu 20. godine utemeljenja Talijanske unije.

obilježavanje povijest tullio vorano zajednica talijana giuseppina martinuzzi talijanska unija istra povijest rijeka čemparovica italija