Obilježen Svjetski dan zdravlja

Obilježen Svjetski dan zdravlja

9.4.2014. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

7. travnja obilježava se Svjetski dan zdravlja. U okviru obilježavanja, Labin Zdravi grad prioritetno je provodio aktivnosti vezano uz prevenciju kardiovaskularnih bolesti i ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva (prioriteti definirani kroz Gradsku sliku zdravlja). Kardiovaskularne bolesti su prve po uzroku smrtnosti kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Najznačajniji čimbenici na koje se može utjecati su: hipertenzija (visoki tlak), hiperlipidemija (povišene masnoće u krvi), pušenje, pretilost, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost i dijabetes. Danas se smatra da je moguće reducirati 50% prijevremenih smrti i onesposobljenja od kardiovaskularnih bolesti.

 

Grad Labin, Labin – Zdravi grad provodio je aktivnosti povodom Svjetskog dana zdravlja.

 

U suradnji sa Patronažnom službom Istarskih domova zdravlja Ispostava „Dr. Lino Peršić“ Labin  organizirano je mjerenje tlaka i kontrola šećera u krvi  od 3. do 7. travnja 2014. za zaposlenike u gradskim, županijskim i državnim službama i trgovačkim društvima. U program su uključeni i polaznici Centra za inkluziju i podršku u zajednici Labin. 200-tinjak zainteresiranih građana kontroliralo je tlak i šećer u subotu 5. travnja 2014. godine na Gradskoj tržnici.

 

U okviru programa aktivnosti dr. Lorena Brnjac, radiolog obavila je ultrazvučni pregled dojki za žene u dobi do 35 godina. Pregled je obavilo 26 žena u dobi od 26 do 34 godine.

 

labin zdravi grad zdravlje lorena brnjac šećer prevencija ultrazvuk dojki