OBILJEŽEN NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE

7.10.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Od raka dojke u Istri godišnje umre 40 žena

Dok je 2004. godine u Istri obavljeno 6.000 mamografija, lani je taj pregled obavilo 12 tisuća žena. Na mamografiju se i dalje javlja tek oko 60 posto pozvanih žena

Noseći ružičaste vrpce i transparente s porukama o ranom otkrivanju raka dojke, članice Kluba žena liječenih od karcinoma dojke GEA i Lige protiv raka u jučerašnjem su mimohodu pulskim ulicama obilježile Dan borbe protiv raka dojke. Ova se akcija istovremeno održavala u još 42 hrvatska grada. U pratnji pulskih mažoretkinja, predstavnica Grada i Županije, članice su krenule ispred Arene te su preko Giardina i pulske tržnice stigle na Forum gdje ih je dočekao pulski gradonačelnik.
Nazočnima se obratila predsjednica GEA-e Ljiljana Vojnić rekavši da je cilj akcije potaknuti žene na češće preventivne preglede te im skrenuti pozornost da paze na svoje zdravlje. Vojnić je rekla da žene mogu mnogo učiniti ako se na vrijeme pregledaju, čime su i šanse za izlječenje znatno veće.
Naglasila je da se rak dojke može pobijediti, apelirajući na žene da se educiraju o samopregledima i dolaze na mamografiju. Vojnić tvrdi da je smrtnost zbog raka dojke još poražavajuća - godišnje u Istri zbog te zloćudne bolesti i nepravovremenog liječenja umre i do 40 žena.
Predsjednica pulske Lige protiv raka Danica Kuzmanović naglasila je da su jučerašnjom akcijom i simboličnom ružičastom vrpcom željeli potaknuti sve žene i djevojke da brinu o svom zdravlju.
Pročelnica županijskog odjela za zdravstvo Romanita Rojnić naglasila je da je 2004. godine u Istri obavljeno 6.000 mamografija, dok je lani taj pregled obavilo 12 tisuća žena. Na mamografiju se i dalje javlja tek oko 60 posto pozvanih žena. Kao što se jučer moglo čuti, želi li se smrtnost od raka dojke u idućih pet godina smanjiti za četvrtinu, odnosno 25 posto, pregledima bi se trebalo odazivati najmanje 75 posto žena.
Pulski gradonačelnik Boris Miletić je rekao da se Grad uključio u financiranje preventivne mamografije i pozvao sugrađanke da se pregledima odazovu u što većem broju.

Istra obilježavanje rak dojke zdravstvo