Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

3.12.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca gradonačelnik Valter Glavičić i zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada u društvu potpredsjednika Udruge osoba s invaliditetom Labin, Nedžadom Isanovićem, posjetili su Dom zdravlja Labin, odnosno njegov ulaz na kojem su u tijeku radovi na obnovi parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Obzirom na okolnosti oko pandemije, nažalost, izostali su tradicionalni posjeti Centru „Liče Faraguna“, Centru za inkluziju i podršku u zajednici te Udruzi INPROMO, a za naglasiti je kako u Gradu vrlo aktivno djeluje i nova udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom „Krilo Labina“.

Nedžad Isanović, potpredsjednik Udruge osoba s invaliditetom naglasio je kako je ova godina za udrugu bila veoma značajna te su održali brojne akcije i programe. Između ostalog istaknuo je i kako su putem svoje „Posudionice sa srcem“ uspjeli skupiti vrijedne donacije u obliku invalidskih kolica, štaka, hodalica, gusjeničara, bolničkog kreveta i slično, te su iste donirali potrebnim ustanovama ili udrugama ili posudili potrebitim osobama. Zahvalio je Gradu na podršci u radu te dodijeljenom prostoru za rad Udruge koji im omogućuje da funkcioniraju normalno i budu na usluzi svojim članovima. Jednako tako, istaknuo je i važnost investicije Grada u obnovu parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom na ulasku u Dom zdravlja koja će uvelike olakšati kretanje slabije pokretljivim osobama.

„U normalnim okolnostima, ovaj je dan prilika da se vidimo i podružimo, detaljnije popričamo, no, ova je godina po svemu drukčija pa će naše druženje morati pričekati. Grad Labin nastavit će kroz svoje aktivnosti pružati maksimum, u skladu sa svojim mogućnostima, ali i podupirati rad i projekte osoba s invaliditetom. Mogu reći da sam ponosan kao gradonačelnik grada u kojem udruge i ustanove za pomoć osobama s invaliditetom djeluju na jednoj ovakvoj razini, a posebno zbog toga što mi kao Grad, u odgojno-obrazovnim ustanovama nastojimo pružati kvalitetne uvjete djeci i mladima s poteškoćama. Obzirom na posebne okolnosti, ovim putem čestitamo Dan osoba s invaliditetom, bez druženja, jer odgovornim ponašanjem, štiteći jedni druge, dajemo najveći doprinos ovoj borbi protiv epidemije. Sretan Međunarodni dan osoba s invaliditetom!“ – istaknuo je gradonačelnik Glavičić

Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili su Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Povijest ovog Međunarodnog dana seže još u 1956. godinu kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća koja je ostala zapamćena kao nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena. Naime, cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarenja svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

dan odoba s invaliditetom centar liče faraguna valter glavičić nedžad isanović udruga krilo labina