Obilježen Dan Općine Raša i promovirana knjiga „Raša, 28. veljače 1940.“

Obilježen Dan Općine Raša i promovirana knjiga „Raša, 28. veljače 1940.“

5.11.2009. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

učer je Općina Raša proslavila Dan Općine. Prigodni program bio je tek uvertira u aktivnosti koje će se održavati sve do 4. prosinca, odnosno do Dana Svete Barbare, zaštitnice rudara. Načelnik Općine Raša, Josip Knapić podnio je prigodni referat u kojem se između ostalog osvrnuo na gospodarstvo za koje je kazao da je trenutno u značajnoj stagnaciji. Tražiti će da se gospodarstvo uključi u programe održivog razvoja, ili prijateljskog okruženja, a radi se o zajedničkoj brizi i odgovornosti za kvalitetu života na ovim prostorima.

Luka Bršica i Štalije moraju u narednim vremenima biti prilagođene potrebama gospodarstva cijele Labinštine. Knapić je nadalje izdvojio da općina ima problema oko infrastrukture, posebice sa vodoopskrbom, zbrinjavanju otpada od oborinskih do sanitarnih voda, a ključ u ovom posljednjem je u pročiščivaču. Proračun za 2009. godinu planiran je u visini 20 milijuna kuna, a ostvaren je za prvih 9 mjeseci sa svega 45% što ukazuje na vrlo skoro donošenje još jedne izmjene proračuna, ali ukazuje, prema riječima Knapića, i na dijelom nerealno  planiranje Proračuna krajem prošle godine.

Na posljetku je kazao da će Prostorno planskom dokumentacijom omogućiti snažniji zaokret u turizmu. Ove je godine u prvih 9 mjeseci na području Općine boravilo 23.000 gostiju što je za 24% više nego u prethodnoj godini.

 

U sklopu Svečane sjednice Općine Raša predstavljeni je i prijevod knjige „Raša, 28. veljače 1940.“ koju je, prije dvije godine na talijanskom jeziku objavio Klub „Istra“ iz Trsta. U knjizi su opisani detalji jedne od najvećih rudarskih tragedija u kojoj je poginulo 185, a ranjeno 120 rudara. Voditelj Narodnog muzeja Labin, Tullio Vorano na jučerašnjoj promociji istaknuo je da knjiga nije opsežna, ali je svakako vrijedna.

 

U dosadašnjoj praksi pisalo se samo o borbama za prava rudara i rudarima kao antifašistima, a nitno nije spominjao rudarske tragedije. 1940. godine Raša je bila u sastavu Italije, a navedena tragedija jedna je od najvećih rudarskih tragedija Italije, no to se i dan danas prešućuje. Na kraju izlaganja Vorano je istaknuo kako se prava istina o tragediji ne zna ni danas.

Predsjednik tršćanskog Kluba „Istra“ Livio Doriga jučer je posjetitelje podsjetio na vrijednost rudnika i značaj rudarstva. Promocija je zaključena rečenicom koja se često čula među rudarima „Kova je nasa, a beci su vražji!“

 

Foto: wikipedia

Raša 28. veljače 1940. raša općina raša knjiga dan općine raša rudarstvo rudari povijest tullio vorano pinoknapić livio doriga