Obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti

Obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti

15.11.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca. Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti poduzimanjem zajedničkih aktivnosti.

Grad Labin kroz preventivni program ove godine zajedno sa osnovnim školama Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“ i u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije organizira online predavanje za učenike 5. – 8. razreda osnovnih škola i roditelje na temu „Učinak konzumacije energetskih pića na razvoj djece“.

U sklopu obilježavanja  Mjeseca borbe protiv ovisnosti psihologinja Hana Šiljan Bembić iz Centra „Dobar start“ u emisiji Radio Labina „Putevima srca“ pričat će o aktualnim problemima ovisnosti o medijima, pretjeranom gledanju scena nasilja na TV-u, online izazovima i igricama. Emisija „Putevima srca“ emitira se u utorak, 16. studenog u 17,30 sati i u subotu, 20. studenog u 13,30 sati.

Psihologinje Centra „Dobar start“ Dubravka Ujčić Lukšić i Đeni Zuliani Blašković održat će online predavanje za članove Gradskog vijeća mladih na temu „Dragocjenost vršnjaka“ kojom žele potaknuti mlade da uvide vlastiti preventivni potencijal u odnosima s vršnjacima.

Na više lokacija u gradu postavit će se banneri s porukama kojima se želi osvijestiti građane na važnost prevencije i pravovremenu reakciju na rizično ponašanje kod vlastite djece.

Svakodnevno je djecu i mlade potrebno usmjeravati na pravi put šaljući poruke o zdravim životnim navikama i pozitivnim stavovima.

Mjesec borbe protiv ovisnosti traje cijelu godinu, svaki mjesec, svaki dan, 24 sata.

mjesec borbe protiv ovisnosti ovisnost zdravlje đeni zulijani blašković hana šiljan bembić dubravka ujčić lukšić