Obećajemo kako nikad nećemo dopustiti da se svjetlo ugasi!

Obećajemo kako nikad nećemo dopustiti da se svjetlo ugasi!

3.3.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Svečano, dostojanstveno i spektakularno mogli bi sažeti današnji dan kojim je započelo obilježavanje 100. obljetnice Labinske republike.


Kada se emocije slegnu i kada pogledamo za sobom, svatko od nas može izjaviti kako je posebno lijepo danas izreći onu, ja sam Labinjon. Svečanost obilježavanja koja je jutros započela polaganjem cvijeća na gradskom groblju, Aleji velikana i Štrmcu nastavljena je svečanošću polaganja vijenaca na obnovljenoj Krvovoj placi gdje su vijence položili gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić i zamjenica župana Istarske županije  Sandra Ćakić Kuhar, saborski zastupnik Tulio Demetlika i gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, načelnica Općine Raša Gloria Paliska  i načelnik Općine Kršan Valdi Runko, načelnica Općine Sv. Nedelja Irena Franković i načelnik Općine Pićan Ivan Franković te Gracijela Milevoj, Đani Ajkler i Zdenko Batinić  u ime rudara  iz 1921. Kao poseban gost i pokrovitelj ovog obilježavanja, vijenac je položio te odao počast rudarima i predsjednik republike Hrvatske Zoran Milanović.


Nakon svečanosti na Krvovoj placi održala se Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Labina koja je započela državnom himnom «Lijepa naša» i svečanom pjesmom „Krasna zemljo Istro mila“ u izvedbi Elis Lovrić i Bruna Krajcara.


Pozdravom svim uzvanicima posebice našim rudarima i predsjedniku Republike Hrvatske, sjednicu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Grada Labina, Eni Modrušan te pozvala na minutu šutnje kako bi se odala počast svim preminulim rudarima i sugrađanima.


Prigodne čestitke svim Labinjanima na velikoj obljetnici svojim su govorima uputili i zamjenica župana Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, saborski zastupnik Tulio Demetlika i izaslanik predsjednika Vlade RH i predsjednika Sabora RH gospodin Ivan Bubić te video snimakama i predstavnici pobratimljenih gradova Labina.


Posebno se u ime svih istarskih gradonačelnika obratio pulski gradonačelnik, Boris Miletić istaknuvši:


„Znamo koliko je turbulentna bila prošlost našeg poluotoka, ali povijesni događaji iz 1921. najsvjetlija su točka naše povijesti, jer su upravo tada i upravo na ovom mjestu utkani temelji suvremene Istre, regije koja se ponosi svojim antifašizmom, koja slavi svoje različitosti i nadasve, baštini ljudsku slobodu! U Istri prihvaćamo i poštujemo svoju prošlost! U Istri se želja za pravdom, želja za slobodom neće nikada ugasiti! Labin može biti cijelom svijetu primjer kako je moguće voljeti svoje, držati do svog identiteta i vrijednosti, a da se baš ničime ne umanjuje tuđe.“  


Svojim Labinjanima, rudarima i svima prisutnima posebno se emotivno obratio gradonačelnik Valter Glavičić


„Ovaj rudarski i radnički grad od pamtivijeka dobar je domaćin. I rudareva kuća oduvijek je bila topla. Grijao ju je ugljen, crno zlato, karbon. Bilo je i na rudarskom stolu domaće hrane za rudara i za gosta. Najbolje to znaju  Božo, Anđelo i  Hasib, večeras u ovoj dvorani naši najstariji uzvanici. Naši kovari i rudari koji su odavno prešli devedesetu godinu. Zato dragi naši rudari neka Vam je hvala za sve i neka Vam je 100XSRETNO. Vi ste Ti, zbog kojih danas osjećam strahopoštovanje za svaku izgovorenu riječ. Vi ste živjeli ono što mi danas slavimo. I zato okolnost, što mi je na današnji dan kao gradonačelniku iskazana čast da održim svečani govor povodom Dana Labinske republike, shvaćam izazovom da nastupu zadam visok cilj. Da na dostojan način, na 100 –tu godišnjicu časne Labinske republike i tri stoljeća dugu tradiciju rudarenja na ovim prostorima podsjetim na dane koji su obilježili Labin zauvijek. Na snagu malog čovjeka rudara koji je stisnuvši zube, prevazišao samog sebe, ustao protiv socijalne nepravde, nasilja, nadirućeg  fašizma i na Krvove place, svijetu ponudio Republiku. Energija  „podzemnog, vječnog grada“, prostrtog tu, pod našim nogama, naša je snaga. Energija rudara koji iz dana u dan izlazi iz mraka noseći svjetlo na čelu. Rudara, kovara kojeg je sreća pratila da ugleda svjetlo dana. Kovara koji se vraća  kući, svojoj obitelji, djeci. Ali i energija oko 700 rudara koji nisu imali sreće i svoje su živote ostavili u tami nutrine našeg grada.  Njima u spomen kao i generacijama rudara koji su najbolje godine svog života darovali rudniku, obećajemo da nećemo nikad dozvoliti da se svjetlo  ugasi. Neka Vam je svima 100X SRETNO“ – istaknuo je gradonačelnika Grada Labina, Valter Glavičić uz ogroman pljesak svih prisutnih vidno emocijom ponesenih uzvanika.


Nakon nastupa Bruna Krajcara i Elis Lovrić koji su izveli Rudarsku himnu i glazbeni broj „Sve će biti dobro“ prisutnima se obratio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović čestitavši Dan rudara i 100. obljetnicu Labinske republike svim Labinjanima. Prisjetio se i svog dide koji je također svoj kruh neko vrijem mukotrpno zarađivao kao rudar.


„Pamtim ovaj kraj cijeli život i malo je reći ako sam ovdje bio pedesetak puta. Istra i Labin nakon zatvaranja kove i svega što se dešavalo okrenuli su se drugim stvarima. Pamtim rane devedesete kad je ovaj dio bio lijep, naročito gornji grad, ali izmučen i siv grad, loših fasada i propale industrije. Danas je to europski grad u onom najboljem smislu te riječi. To je vladavina prava, otvoreno, zrelo i zdravo društvo. To je ona zdrava skepsa i otvorenost prema svima. To je potreba da se o stvarima razgovara, da se ljudska prava i prava manjina ne uzimaju zdravo za gotovo nego da se stalno preispituje. Dragi prijatelji, dragi domaćini čestitam vam današnji rudarski dan i 100. obljetnicu Labinske republike. SRETNO!“ - istaknuo je Zoran Milanović


Lijepim riječima Predsjednika završena je Svečana sjednica te se kolona na čelu s predsjednikom Milanovićem i gradonačelnikom Glavičićem uputila u obilazak rudarsko-industrijskog kompleksa Pijacal do Šohta gdje je nakon nastupa nastup udaraljkaša Umjetničke škole Matka Brajše Rašana i nastupa glumca INK Pula Valtera Roše, upravo predsjednik Milanović u društvu gradonačelnika Glavičića svečano pustio u pogon trajno osvijetljenje na rudarskom Šohtu.


Valja spomenuti kako je večeras nakon niza audiovizualnih atrakcija i paljenja osvjetljenja na Šohtu upaljena i 3D animacija kule na Trgu labinskih rudara koju su smislili poznati kreativci iz pulske Visualie kroz posebno za ovu priliku animiranu priču o potlačenim labinskim rudarima koji su zajedništvom i borbom ostvarili svoja prava i slobodu.

100 godina labinske republike labinska republika kova je nasa instalacije zoran milanović šoht svjetlosna instalacija