O Rockwoolu 10. ožujka u Ministarstvu zaštite okoliša

O Rockwoolu 10. ožujka u Ministarstvu zaštite okoliša

7.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Anton Peruško, predsjednik Županijske skupštine, rekao nam je da nema novosti glede sazivanja izvanredne skupštine o Rockwoolu, a redovnu će sazvati za 13. ožujka.
Međutim, novost je da je u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dogovoren sastanak o realizaciji skupštinskih zaključaka o tvornici kamene vune Rockwool Adriatic od 15. prosinca lani i 23. veljače ove godine. Sastanku, koji je zakazan za 10. ožujka, po Peruškovim riječima, uz članove Županijskog poglavarstva i županijskih stručnih službi, odazvat će se i delegacija Županijske skupštine, i to najvjerojatnije višestranačka.
- Inzistiram na provođenju zaključaka koje je Skupština već donijela koliko god je to moguće, veli Peruško.
U spomenutim je zaključcima Županijska skupština, uz ostalo - na inzistiranje vijećnika Josipa Antona Rupnika - zatražila od niza ministarstava relevantne podatke o dolasku i radu spomenute tvornice u Istri, a odgovorilo je jedino Ministarstvo pravosuđa, koje takvih dokumenta nema. Županijsko poglavarstvo dobilo je zadatak da s Ministarstvom dogovori izradu nove neovisne studije utjecaja na okoliš, a zatražen je i pojačan nadzor rada tvornice.


U veljači je Skupština od resornog ministarstva zatražila i da se u tvornicu uvede najmodernija tehnologija u skladu s europskim standardima, nakon čega je Rockwool izdao priopćenje u kojem tvrdi da već poštuje IPPC direktivu Europske unije, odnosno zakonske smjernice vezane za zaštitu okoliša, i to prije nego što je ona postala dio hrvatskog zakonodavstva.

S. B.

ministarstvo zaštite okoliša rockwool uporabna dozvola anton peruško