Novih 117 tisuća kuna bespovratno u Labin

Novih 117 tisuća kuna bespovratno u Labin

2.9.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Grad Labin osigurao je dodatnih 117.800,00 kuna bespovratnih sredstava putem Javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada.

Ovim projektom vrijednim ukupno 294.500,00 kuna, od čega je osigurano već spomenutih 117.800,00 kuna bespovratnih sredstava, izvršit će se nabava otpadomjera s ciljem osiguranja da polupodzemne spremnike za odvajanje otpada na ključnim lokacijama koriste samo oni korisnici kojima su namijenjeni, tj. da se postigne poboljšana kontrola korištenja tih spremnika što onemogućuje korištenje od strane drugih korisnika i njihovo nepropisno odlaganje otpada. Time se osigurava povećana kvaliteta ubačenog odvojenog otpada (kao sirovine) s poboljšanim mogućnostima oporabe te se povećava stopa oporabe odvojeno prikupljenog otpada.

Osim navedene nabave otpadomjera, ovaj projekt svojevrstan je nastavak projekta „Za Labin bez plastike“ kojim je Labin na jedan drukčiji način pristupio rješavanju problema plastičnog otpada na području Grada. Prva faza inicijative bila je usmjerena na transformaciju labinske tržnice Markata u prvu tržnicu bez plastične ambalaže na području Hrvatske.

Aktivnosti su bile usmjerene na promjene navika kupaca putem snažne medijske promocije, mjesečnog programa na lokalnom radiju koji se sastojao od niza edukativnih emisija, edukativnih kvizova, snimanja kratkog promo videa, a konačno i podjele platnenih vrećica s logotipom inicijative kao i papirnatih vrećica  za namirnice.

U sklopu gore navedenog projekta, aktivnosti na tržnici se nastavljaju te će se provesti i edukacije prodavača i kupaca labinske gradske tržnice o sprječavanju nastanka otpada, odvojenom sakupljanju komunalnog otpada te korištenju alternativnih ambalaža u procesu prodaje i kupnje. Cilj je postići 100% pokrivenost alternativnim ambalažama.

Jednako tako, s ciljem postizanja pretvorbe Labina u grad bez plastike planira se i transfer dobrih praksi s gradske tržnice i na ostale dionike u zajednici, u prvom redu ugostitelje i ostale pružatelja usluga u sklopu javnih događanja na području Grada Labina za što će biti organizirane posebne radionice.

plastika ekologija donacija komunalni otpad