Novi Kolektivni ugovor za labinski "1.maj" - ugovoren rast plaće za 3%

 Novi Kolektivni ugovor za labinski "1.maj" - ugovoren rast plaće za 3%

28.1.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Potpisan je i registriran novi Kolektivni ugovor TD „1. maj" d.o.o. Labin koji se primjenjuje od 01. siječnja ove godine. U odnosu na dosadašnje odredbe Kolektivnog ugovora, treba istaknuti povećanje osnovice za obračun plaće za 3% koja sada iznosi 3.337,00 kuna. Isplata prigodne godišnje nagrade u vidu regresa i božićnice, u iznosima od po 1.250,00 kuna, dara u naravi, odnosno bona (400,00 kuna u prosincu, a 200,00 kuna za Uskrs) postaje obveza poslodavca.

Trajanje godišnjeg odmora radnika ograničeno je na 26 radnih dana, u koje se ne uračunavaju blagdani i neradni dani, razdoblje privremene nesposobnosti za rad (bolovanje), dani plaćenog dopusta te subote za sve radnike Društva na isti način.

Utvrđeni su iznosi dodatka na plaću za obavljanje ekshumacije prema starosti posmrtnih ostataka (od 83,00 do 167,00 kuna po ekshumaciji); dodatak za odaziv na hitnu intervenciju kada radnik nije u pripravnosti (u iznosu od 200,00 kuna), kada radniku dodatno pripada i dodatak za prekovremeni rad za odrađene sate rada; dodatak za pripravnosti u iznosu od 30,00 kuna po danu, a kada se radnika pozove na intervenciju pripada mu i naknada za prekovremeni rad), kao i za pozivanje na hitnu intervenciju kada radnik nije u pripravnosti. I nadalje u primjeni ostaju odredbe o povećanju osnovne plaće radnika temeljem platnog razreda (365,00 kuna po razredu) u koji su pojedinačno razvrstani.

Naknada za topli obrok iznosi 37,50, a dodatak za pripravnost kod kuće 30,00 kuna dnevno. Nisu se mijenjali dodaci za prekovremeni rad, rad nedjeljom, blagdanima i neradnim danima (50%), kao i dodaci za rad noću i neodgodiv rad po kiši (30%). 


Pored navedenog može se nabrojiti još cijeli niz materijalnih i nematerijalnih prava radnika koje bi, bez kolektivnog ugovora, bilo veoma teško ostvariti. Plaćeni dopust radnika, naknade plaće, otpremnine (za otkaz ili odlazak u mirovinu), solidarne potpore, jubilarne nagrade, poklon djetetu do 15 godina starosti, godišnji preventivni sistematski pregled, liječenje radnika u toplicama - samo su neka od prava radnika koja se ostvaruju iz Kolektivnog ugovora. S poslodavcem predstoji i nastavak razgovora o isplati nagrade. Sindikalni cilj, naime, je iskoristiti novih neoporezivih 5.000,00 kuna koji se radnicima mogu isplaćivati u obliku nagrada za postignute radne rezultate. O tome se već razgovaralo s poslodavcem kojem su prihvatljive određene nagrade radnicima vezane uz efektivan rad.

Prema dogovoru, kriteriji za isplatu regulirali bi se posebnim Sporazumom, a  nagrada bi se isplaćivala tromjesečno.


SIKD

prvi maj komunalno sikd plaće sindikat rad radni odnos