Novi izgled Hotela Istra na Brijunima osmislili Labinjani

Novi izgled Hotela Istra na Brijunima osmislili Labinjani

12.12.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Prije dva mjeseca na Velom Brijunu započela je povijesna, šest milijuna kuna vrijedna adaptacija hotela Istra, odnosno preuređenje svih 30 soba i zajedničkih prostora. Dio sredstava osiguran je iz fondova Svjetske banke za obnovu i razvoj.

Ovaj brijunski hotel, sagrađen 1910., nekoć je na to istarsko rajsko otočje privlačio europsku i svjetsku elitu. U to doba vlasnik otočja Paul Kupelwieser sagradio je tri luksuzna hotela - Neptun 1, 2 i 3, koji su u 2. svjetskom ratu stradali pod bombama savezničkih zrakoplova, a na njihovim temeljima izgrađena su dva nova - Neptun i Istra. No, prije završetka rata, 1943. na Brijunima je sagrađen i treći hotel, Carmen, koji je posljednji put renoviran 1986. godine.

Hotel Istra je dakle temeljito očišćen i raskopan te će prije idućeg Uskrsa zasjati novim sjajem. Voditeljica marketinga Javne ustanove Nacionalni park Brijuni Vesna Danko Klunić kaže da je dosad učinjeno puno posla, no veći dio tek slijedi.

- Važniji grubi građevinski radovi su odrađeni... a do Nove godine bi se okončali svi "prljavi" radovi. U siječnju počinjemo s postavljanjem tapisona i s montažom rasvjetnih tijela, utičnica i prekidača za svjetlo. Za kraj se predviđa montaža sanitarne opreme i drugih sitni radovi, rekla je Danko Klunić.

Hotel Istra (S. Niketić/Cropix)

Radove u hotelu Istra i Neptun izvodi građevinsko-obrtnički studio Tim Color iz Zagreba. Namještaj će montirati pazinska tvrtka Internova, dok je cijeli projekt rekonstrukcije i modernizacije hotela osmislio i dizajnirao tim Studija 92 iz Labina.

Labinski dizajneri i arhitekti su na tom projektu radili godinu i pol dana. Robert Dragogna jedan je od onih u čijoj je glavi osmišljena cijela priča oko novih VIP soba u hotelu Istra. Po njegovim riječima, posao je bio vrlo interesantan i izazovan.

- Naš tim na čelu s Ester Miletić krenuo je u razradu ideje o novom izgledu soba hotela Istra na Velom Brijunu prije skoro dvije godine. Tada smo razmišljali o viziji koja je trebala Brijunima vratiti onaj stari glamur iz prošlog stoljeća. Nit vodilja našeg projekta bili su upravo povijest i luksuz koji je vladao na Brijunima u vrijeme Paula Kuppelwiesera, ali i u vrijeme kada su otočje posjećivale svjetske dive poput Sofije Loren i Elizabeth Taylor. Brijuni nisu destinacija koja goste privlači samo zbog mora, već zbog glamura i povijesti. Namjera je bila da svakoj sobi damo karakter i posebnu osobinu ne bismo li ju povezali s jednom od slavnih osoba koja je ondje nekoć boravila, rekao je Dragogna.

Tim Studija 92 iz Labina projektirao je interijere hotela Lone i Monte Mulini u Rovinju, nekoliko hotela u Umagu, a trenutno uređuju turističko apartmansko naselje Punta Verudela u Puli.

Namještaj je svakako sastavni dio te moderne retro priče koja će ubuduće biti glavni adut smještajnih kapaciteta na Brijunima. Nenad Carić iz pazinske tvrtke Internova kaže da je svaki detalj ručno rađen i originalan.

- S obzirom na to da je svaka soba posebna i dizajnirana je po određenoj slavnoj osobi, logično je da svaka ta soba ima posebni namještaj koji se sljubljuje s osobom koju predstavlja. Svaki dio namještaja ima mnogo detalja čija je izrada vrlo komplicirana. Stolice koje se koriste dolaze nam iz Australije, a dio starih stolica sami renoviramo. Radimo printeve portreta slavnih osoba koji će se također inkorporirati u sobe. Namještaj će biti gotov za 50 dana, a mi ćemo sve montirati "u pet do podne" kad bude sve gotovo, rekao je Carić. (Cristian Bruno GALIĆ)

istra hotel istra dizajn studio 92