Nove mogućnosti za suradnju u EU projektima i gospodarskom povezivanju poduzetnika - Ugovor o suradnji Gospodarske komore Opole i HGK ŽK Pula

Nove mogućnosti za suradnju u EU projektima i gospodarskom povezivanju poduzetnika - Ugovor o suradnji Gospodarske komore Opole i HGK ŽK Pula

10.4.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Predsjednik Gospodarske komore Opole Henryk Galwas i predsjednica HGK Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić potpisali su 7. travnja u poljskom gradu Opole Ugovor o suradnji o povezivanju poduzetnika i zajedničkom sudjelovanju u projektima koji mogu biti financirani iz programa Europske unije. Vojvodstvo Opole gospodarski je vrlo razvijena regija koja ima najvišu iskorištenost novčanih potpora iz programa EU po stanovniku u Poljskoj i dobra iskustva u poslovanju poduzetničkih zona. Opole je sveučilišni grad s 36 tisuća studenata i bilježi dobra iskustva u povezivanju znanosti i gospodarskog sektora. O gospodarskim potencijalima i mogućnostima poslove suradnje razgovaralo se i s maršalom Opolskog vojvodstva Andrzej-om Buła i gradonačelnikom Opola Ryszard-om Zembaczyński .

 

Potpisivanju Ugovora nazočili su veleposlanica RH u Republici Poljskoj Andrea Bekić, ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš, potpredsjednica HGK Jasminka Trzun te gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika (obzirom na projekte Grada u revitalizacije rudarske baštine), direktor Maslinice d.d. Rabac Goran Zahtila.

Među uzvanicima s poljske strane bili su državni tajnik u Ministarstvu infrastrukture i razvoja Adam Zdziebło i potpredsjednik Trgovačke komore Poljske Marek Kloczko.

 

Ministrica Anka Mrak-Taritaš u ime hrvatske Vlade otvorila je počasni konzulat Republike Hrvatske u gradu Opole. Za počasnog konzula proglašen je Andrzej Zylak predsjednik Gospodarske komore Rybnik. Svečanost otvorenja okupila je velik broj uzvanika i uglednika iz Poljske, a kojima je Istarska županija predstavljena kao turistička destinacija kroz predstavljanje turističkih zajednica Fažane, Poreča, Pule i Labina. Svečanost otvorenja uveličala je glazbenim nastupom Elis Lovrić.

 

Ministrica Mrak-Taritaš razgovarala je s poljskim partnerima o suradnji i mogućem partnerstvu u EU projektu Urbaact koji uključuje rekonstrukciju građevina u cilju postizanja energetske učinkovitosti uz istovremeno poštivanje zahtjeva konzervatorske struke. Obzirom na dobra iskustva poljskih gradova koji su kvalitetno obnovili znatan broj građevina, na ovaj način bilo bi moguće povezivanje građevinskog sektora i gradova Poljske i Hrvatske.

gospodarska komora gospodarstvo hgk demetlika rudarska baština goran zahtila