Nova mjera pomoći labinskim poduzetnicima

Nova mjera pomoći labinskim poduzetnicima

22.7.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Otvara se Javni poziv za dodjelu potpora korisnicima javnih površina koji su se zbog epidemije koronavirusa našli u teškoj situaciji.

Predmet ovog poziva je dodjela jednokratnih potpora korisnicima javnih površina na području grada Labina (korisnici ugostiteljskih terasa na području Grada Labina, štandova u ulici Obala Maršala Tita u Rapcu i reklamnih pultova i ormarića  u Rapcu) kao financijske pomoći pri plaćanju poreza na javne površine za 2020. godinu.

Cilj ovog poziva je pružiti pomoć korisnicima javnih površina koji su uslijed negativnih posljedica pandemije korona virusa (COVID-19) na turistički sektor registrirali pad prometa od najmanje 20% u odnosu na isti period prethodne godine, kako bi uspjeli održati poslovanje i zadržati u radnom odnosu postojeće zaposlenike.

Iznos jednokratne potpore određuje se od minimalno 20% pa do  maksimalno 50% iznosa godišnjeg zaduženja za porez na korištenjem javnih površina u 2020. godini temeljem ispostavljenog Rješenja nadležnog upravnog odjela Grada Labina (sukladno postotku pada prometa u promatranom razdoblju (npr. 25% pad prometa, odobren iznos potpore od 25% godišnje porezne obveze prema Rješenju).

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća odluke kojima je Grad Labin želio pomoći gospodarstvenicima u ublažavanju poslovanja uslijed epidemije koronavirusa, stavljene su van snage, a radi se o Odluci o odgodi dospijeća plaćanja poreza na potrošnju i Odluci o oslobađanju od plaćanja poreza na korištenje javnih površina. Navedene odluke stavljene su van snage zbog tumačenja Ministarstva financija da nema pravne osnove da predstavničko tijelo lokalne i područne (regionalne) samouprave donosi odluke kojima se odgađa dospijeće lokalnih poreza, omogućava obročna otplata dospjelih obveza s osnove lokalnih poreza i/ili kojima se određene porezne obveznike oslobađa plaćanja lokalnih poreza uslijed epidemije virusa COVID-19, a koje nisu u skladu sa Općim poreznim zakonom.

Stoga, Grad Labin je odlučio raspisati gore navedeni Poziv kojim će se poduzetnicima izaći u susret, a Gradonačelnik Glavičić tom je prilikom istaknuo kako su poticaji zapravo potpora zbog umanjene gospodarske djelatnosti uslijed epidemije. Ideja je da dio poreza obrtnici plate, a za ostatak će se pričekati završetak poslovne godine i usporediti poslovne rezultate s 2019. godinom i linearno tome dati potpore kroz Odjel za gospodarstvo.

Financijska sredstva za realizaciju navedenog Javnog poziva  osigurana su u Programu jačanja gospodarstva Grada Labina za 2020. godinu u iznosu od 250.000,00 kuna. 

Javni poziv otvoren je do 02. studenog 2020. godine koji je i zadnji rok za podnošenje zahtjeva.


Cjelokupni tekst Javnog poziva te pripadajuće obrasce i izjavu preuzmite u prilogu.

poduzetništvo mjere covid 19 korona korona virus