Nova crkva u Rapcu

Nova crkva u Rapcu

27.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Novi sadržaji u turističkoj zoni St. Andrea u Rapcu te traženje povoljnijeg rješenja zaobilaznice Presika za tamošnje mještane, najznačajnije su stavke u prostornoplanskim izmjenama planiranima za iduću godinu koje je nedavno vijećnicima predstavila pročelnica Anamarija Lukšić.


Kako je pojasnila, spomenuto bi rabačko područje, na potezu od hotela Istra i Fortuna do mora, koje spaja stambeni s turističkim dijelom naselja, trebalo dobiti društvene te trgovačko-uslužne sadržaje potrebne građanima, ali i gostima tijekom turističke sezone.

Ondje će se tražiti i lokacija za novu crkvu pored koje bi se uredio trg te pješačka površina i park. Nepregledno raskrižje za Gornji Rabac koje, kako kaže pročelnica, nalikuje skakaonici, izmjestit će se za 100-tinjak metara prema Prohaski, otprilike na mjesto sadašnjeg paintball-parka, odnosno teniskog terena.


- Ova je zona jedna od ciljanih izmjena prostornog plana, usvojenog prije četiri godine, a podloga za to bit će izrada nekoliko opcija urbanističko-arhitektonskih rješenja te odabir najboljeg, rekla je Lukšić.


Budući da su prilikom donošenja urbanističkog plana Labina i Presike žitelji potonjeg mjesta najviše negodovali na predloženu trasu obilaznice, i taj će projekt biti zahvaćen promjenama. Dio od Tonci u Podlabinu do Negrija ostaje nepromijenjen, a razmotrit će se pravac do križanja za Svetu Marinu, odnosno Ravne.


- Kroz idejno rješenje i detaljne geodetske snimke terena utvrdit ćemo je li moguće manje utjecati na izgrađeni dio naselja, napomenula je pročelnica Anamarija Lukšić.

I. RADIĆ

Urbanistički plan Rabac crkva Prohaska Presika zaobilaznica Hoteli Fortuna i Marina arhitektonsko rješenje Anamarija Lukšić