Noć muzeja u Labinu: Najveće zanimanje za `Noć sv. Sebastijana`

Noć muzeja u Labinu:  Najveće zanimanje za `Noć sv. Sebastijana`

2.2.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Uz dobar odaziv publike protekla je Noć muzeja u Labinu, koju je ovdašnji Narodni muzej priredio po prvi put. Organizatori procjenjuju da je cjelodnevni program popratilo 500-tinjak posjetitelja.

Najveću pozornost plijenila je izložba "Noć sv. Sebastijana" u Gradskoj galeriji, na kojoj je predstavljena slika tog gradskog zaštitnika što se inače čuva u obližnjoj župnoj crkvi, te muzejski tekstovi povjesničara Hermana Stembergera i Tullija Vorana o napadu Uskoka 1599. godine. Druga vrijedna slika Sv. Sebastijana nije izložena zbog prevelikih dimenzija - mogla se vidjeti samo na fotografiji.

Prikazana je i snimka ljetošnjeg uprizorenja bitke protiv Uskoka, održane na autentičnim starogradskim lokacijama pod kapom kulturne manifestacije Labin Art Republike. U Narodnom muzeju mogla se pak razgledati izložba slika umjetnika Zorana Gashija "Lentikulari".

Živo je bilo u kafe baru Sipe, gdje je Planinarsko društvo Skitaci u povodu svoje 20. godišnjice izložilo fotografije o aktivnostima udruge. Svoj obol dali su i domaći umjetnici, njih desetak, otvorivši vrata ateljea u starogradskoj jezgri. Veselom atmosferom odisao je atelijer Lili Vlačić i Denis Zustović.

U zabavnom dijelu programa nastupili su učenici ovdašnje Osnovne glazbene škole Matka Brajše Rašana, klapa Labin, a glazbu su puštali DJ-i Vjekoslav i Borjan.

 

 I. RADIĆ

 

 

noć svetog sebastiana muzej labin pd skitaci noć muzeja